Autor: Lauri Leet, kaasautor • 26. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RKAS viis vangla projekteerimistööd Lätis lõpuni

Liepajasse kerkiva vangla eskiis
Foto: RKAS
Liepaja linnavalitsus väljastas möödunud nädalal ehitusloa Läti esimese kaasaegse vanglakompleksi rajamiseks vastavalt Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) üle antud ehitusprojektile.

RKAS ja Läti justiitsministeerium allkirjastasid 2014. aasta aprillis 468 000 euro suuruse koostöökokkuleppe kaasaegse vanglakompleksi kontseptsiooni väljatöötamiseks. Lepe hõlmas nii projekteerimistööde ettevalmistamist kui ka projekteerimishanke korraldamist koos hilisema projektijuhtimisega.

Sama aasta detsembris kuulutas RKAS välja rahvusvahelise projekteerimistööde riigihanke, millele sai üheksa pakkumust. Neist neli esitasid Läti projekteerimisfirmad.

Eelmise aasta märtsis sõlmis RKAS Läti projekteerimisfirmaga SIA REM PRO lepingu Liepajasse rajatava Läti esimese kaasaegse vanglakompleksi ja selle juurde kuuluva taristu projekteerimiseks. Projekteerimistööd läksid maksma 737 373 eurot.

Vangla on kavas ehitada 1200 kinnipeetavale ning sellest saab riigi esimene kamber-tüüpi vangla, kus saavad tööd ligi 450 vanglaametnikku. Uus suurvangla koos 50-kohalise avavanglaga valmib senise kava kohaselt 2019. aastal.

Eeskuju kaasaegse vangla rajamisel võeti Eesti uute vanglate ehitamise ja projekteerimise kogemustest, arvestades projekteerimisel kohalikke looduslikke eripärasid, turvakaalutlusi ja riiklikke õigusakte. Vanglakompleksi projekteerimisel pöörati erilist tähelepanu energia- ja  keskkonnasäästlikkusele ning turvalisusele. Samuti oli üheks nõudmiseks see, et hooneid peab olema võimalik rajada optimaalsete kuludega, ruumikasutus peab olema efektiivne ning ülalpidamiskulud madalad.

Liepaja vangla kavandamine on RKASi ajaloo teine rahvusvaheline suurprojekt. 2010. aastal nõustas RKAS Gruusia Tolliametit Euroopa Liidu direktiividele ja muudele rahvusvahelistele nõuetele vastava moodultüüpi piiri- ja tollipunkti tüüplahenduse väljatöötamisel.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785