Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 22. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: oli betoonelementide ekspordi aasta

Foto: Arno Mikkor
Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate liidu tegevdirektor Enno Rebane rõõmustas, et Eesti betoonitootjatel läheb hästi. “Oli betoonelementide ekspordi aasta,” tõdes ta septembrikuu Ehituse erilehele 2015.aastat kommenteerides.

Tõestuseks, et kuigi riik loobib kaikaid kodaratesse, üritatakse ikka paremini hakkama saada, on fakt, et

Eesti üks suurimaid betoonelementide tootjaid AS TMB ostis Soome betoonelementide tootja Betonimestarit OY. Tehingu tulemusel tekkis ligi 100 miljoni euro suuruse aastakäibega ettevõte, millel on tehased nii Soomes, Eestis kui ka Lätis. Ka avatäitjatel läheb Rebase sõnul hästi.

Murelikuks teeb Rebast tõsiasi, et ehitushindade indeks on viimased üheksa kvartalit, ühe erandiga, languses olnud. “Maksud tõusevad. Kui põlevkivitootjatele tuli riik vastu, siis muude maavaradega on seis vilets,” möönis ta. “Konkurents on karm. Edukad on need, kes ekspordivad.”

Seepärast on paljud betoonitootjad leidnud tee Skandinaavia turule. “Soomes ei läinud mullu küll hästi, kuid Norra ja Rootsi osa kasvas,” lisas ta.

Viimase kaheksa kuu andmetel on kõik ehitusmaterjalide tooterühmad plussis. “Tõusu veab siseturg, eksport on kerges miinuses,” lisas Rebane.

Maksud ja kvaliteet on Rebase sõnul probleemid, mille lahendamisega järjepanu tegeletakse. “On ettevõtteid, kes ei maksa ausalt makse ja saavad nii konkurentsieelise,” möönis Rebane. Koos Maksu- ja Tolliametiga püütakse olukorda parandada. Teisel rindel käib töö Tehnilise Järelevalve  Ametiga, et turul oleks vaid kvaliteetsed ehitusmaterjalid. “Neil on selles vallas head teadmised. Oluline, et need jõuaks ehitajani, omaniku- ja ehitusjärelevalveni,” peab Rebane oluliseks, et tellija oskaks kvaliteeti nõuda. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785