Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 26. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrilevi ehitas poolaastaga tuhat kilomeetrit elektrivõrku

Foto: Erik Prozes
Võrguettevõte Elektrilevi investeeris 2016. aasta esimese kuue kuuga 39,4 miljonit eurot, mille eest ehitati 1072 kilomeetrit ilmastikukindlaid elektriliine ja 117 uut alajaama ning paigaldati 76 949 kaugloetavat elektriarvestit. Rikete arv elektrivõrgus langes poolaastaga 19 protsendi võrra.

Investeeringutest ligi poole ehk 18,4 miljonit eurot moodustas elektrivõrgu uuendamine ja töökindluse tagamine, 12,2 miljoni euro eest paigaldati kaugloetavaid arvesteid ning 8,8 miljonit eurot suunati elektrivõrguga liitumiste ja klientide tellimustööde ehitamisse, teatas ettevõte. 

„Investeeringute puudumine iseseisvumise algusaastail nõuab täna elektrivõrgu ulatuslikku uuendamist, mis tähendab ehitamiseks vajalikke elektrikatkestusi,“ selgitas Elektrilevi juhatuse esimees Tarmo Mere ehitustöödega kaasnevaid ebamugavusi. „Palume mõistmist ja vastutulelikkust katkestuste kokkuleppimisel. Ehitustööd aitavad ära hoida ootamatuid katkestusi, mis kokkuvõttes on veelgi ebameeldivamad.“

Kordagi ei ole tänavu elektrikatkestusi olnud 63 protsendil ehk 415 614 Elektrilevi võrgus asuval majapidamisel ja ettevõttel. „See number näitab rahvastikutrendidest tekkivaid väljakutseid elektrivõrgu investeeringutele hajaasutuses,“ selgitas Elektrilevi juhatuse esimees. „Inimesed kolivad suuremate keskuste suunas, kuid 40-50 aastaks ehitatud elektriliine sama mobiilselt ümber paigutada ei saa.“

 

Tormid tõstsid rikete arvu

Tavapärasest tormisem juuni tekitas rohkem elektrikatkestusi Lõuna-Eesti majapidamistele. „Kaks järjestikust tormi tõstsid juunikuu rikete arvu võrreldes eelneva kuuga kolmekordseks,“ tõdes Mere. Esimese poolaasta 8669 riket elektrivõrgus on aasta varasemaga 2031 rikke võrra vähem, kuid rikkeliste elektrikatkestuste kestus on majapidamise kohta kasvanud 14 minuti võrra 83 minutini.

2016 esimese poolaasta suurimad valminud ehitustööd on Kuusalu, Vastse-Liina ja Läätsa piirkonnaalajaamad. Poolaastaga vähenes vananenud paljasjuhtmete hulk elektrivõrgus 1141 kilomeetri võrra, mille järel on ilmastikukindel 75 protsenti madalapinge ja 27 protsenti keskpinge elektrivõrgust.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis enam kui 30 võrguettevõtte seas. Toome elektri põhivõrguseadmetest kodude ja ettevõteteni pea kõikjal Eestis, välja arvatud Läänemaal, Viimsis ja Narvas. Elektrilevi haldab ligikaudu 64 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785