Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 19. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurprojekteerija Amhold läks pankrotti

Endise rahandusministeeriumi hoone asemele kerkiva superministeeriumi arhitektuurse ideekonkursi esimese koha vääriliseks tunnistati AS Amhold ja Karisma Arhitektid OÜ ühine ideekavand „Valged“.
Foto: Andras Kralla
Enam kui 20 aastat turul tegutsenud AS Amhold esitas kohtule pankrotiavalduse. Ettevõtte portfelli kuulub mitmeid riiklikke projekte, mille õigeaegne valmimine võib seetõttu ohtu sattuda.

Ettevõtte portfelli kuuluvad näiteks Euroopa Liidu eesistumiseks renoveeritav Tallinna rüütelkonna hoone Toompeal, Euroopa Liidu IT-agentuuri hoone, mitmed lasteaiad ja koolid üle Eesti, samuti vangla Leedus. 

Läinudaastast majandusaasta aruannet ei ole Amhold esitanud, kuid varasemad näitavad, et firma käive kulges tõusujoones: 2012. aastal oli see 2,5 miljonit eurot, 2014. aastal 3,8 miljonit eurot. Kasumireal avaneb teistsugune pilt. Kui 2012. aastal teenis Amhold tulu 114 900 eurot, siis kaks aastat hiljem 8335 eurot. 

Amhold maksis tänavu esimeses kvartalis tööjõumakse 160 000 eurot. Firma maksuvõlg ulatub praegu 149 000 euroni, millest enamuse moodustab sotsiaalmaks.

Miks Amholdi pankrotiavaldus laual on, ei ole kellelegi selge. Ettevõtte omanik Arvu Mägi jäi Äripäevale kättesaamatuks, nii et õhus on vaid oletused.

Riigihangete registri andmetel on Amholdil lõpetada 11 projekti. Neist kuus on Riigi Kinnisvara tellitud.

Esimene kohtuistung Amholdi pankrotiavalduse läbivaatamiseks toimub septembris. Võlausaldajate liidu teada on praeguseks Amholdi vastu võlanõude esitanud kaks ettevõtet, millest üks küsib 47 000 eurot.

AS Amhold põhitegevusaladeks on ehitusprojektide koostamine, ehitustööde juhtimine, ehitustööde järelevalve,ehitusala konsultatsiooni ning ekspertiisi ja uurimistööd.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785