Autor: Eva Kiisler • 11. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordecon: rajatistega on keeruline seis

Foto: Raul Mee
Tänavu esimesel poolaastal käivet ja kasumit kasvatanud Nordeconi hindab turuolukorda rajatiste ehitamisel endiselt pingeliseks. Võrreldes eelmise aastaga vähenes rajatiste müügitulu tervelt kolmandiku võrra ja segmendilt oodatakse mullusega võrreldes väiksemat kasumlikkust.

Kontserni esimese poolaasta käive oli 73,8 miljonit eurot. aasta tagasi oli käive 69,2 miljonit eurot, seega kasvatas ettevõte käivet ligikaudu 7%. Nordeconi kontserni brutokasum oli esimesel poolaastal oli 4,15 miljonit eurot. Mullu esimesel poolaastal oli brutokasum 3,07 miljonit eurot. 

Järjest tihedamaks muutuvates konkurentsitingimustes on kontsern suutnud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga brutokasumlikkust kasvatada. Kasum on teenitud peamiselt hooneteehituse segmendis, kus brutokasumlikkus kasvas 6%-lt 9%-le.

Müügitulu oli hoonete ja rajatiste segmendis vastavalt 58,3 ja 13 miljonit eurot. Üldist ehitusturgu mõjutav rajatiste valdkonna ehituse vähenemine avaldas mõju ka kontserni müügitulu jaotusele. Ootuspäraselt on suurenenud hoonete segmendi müügitulud, peamiselt eratellijatega sõlmitud lepingute kasvu tõttu, seisab börsiteates. 

Rajatiste segmendi tulemustega ettevõte rahule ei jää, sest rajatiste müügitulu on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga vähenenud ligikaudu 30%. Teises kvartalis teenitud kasum ei olnud piisav, et katta ära tavapärasest sesoonsusest tingitud aasta alguse kahjumit ning selle tulemusena oli rajatiste segment esimesel poolaastal kahjumis. Põhjuseks oli eelkõige talviste oma jõududega teostatavate tööde, näiteks suuremahuliste pinnasetööde, puudumine ning segmendi suur püsikulude katmata osa.

Kontserni juhtkonna hinnangul jääb rajatiste segmendi kasulikkus võrreldes eelmise aastaga väiksemaks, sest europrojektid on alles algamas ning teedeehituses konkurents äärmiselt tihe. 

Mullu oli kontsernil pooleli kaks suurt teedeehituse projekti -- Tartu läänepoolse ümbersõidu 5. ehitusala ja Keilas Riigimaantee nr 8 Tallinn – Paldiski km 24,9 – 29,5 Keila - Valkse lõik --, mille panus poolaasta müügitulusse oli oluline. Käesoleval aasta esimesel poolel sarnaseid suuremahulisi projekte ei olnud.

Koidula kohtuvaidlus mõjutas ärikasumit

Arvestades eeltoodut teadvustab kontserni juhtkond jätkuvalt pikaajaliste lepingute sõlmimisel sisendhindade kasvuga kaasnevaid riske ning jätkab lepingute hankimisel valitud kurssi, mille kohaselt on võimalusel lepingu oodatav kasumlikkus tähtsam müügitulu kasvatamisest, kirjutab Nordecon börsiteates.

Ärikasumit mõjutas aruandeperioodil muude nõuete allahindlus summas 409 000 eurot, mille põhjuseks on lõplikult jõustunud kohtuotsus vaidluses Teede REV-2 AS-iga Koidula piiripunkti ehitustööde teostamise üle 2010. aastal. Nordeconi tollane seltsingupartner Teede REV-2 lõpetas omapoolsete kohustuste kandmise ning kontsern oli sunnitud lepingu täitmise tagama üksinda. Kuigi juunis lõppenud kohtuvaidlus oli kontsernile edukas, jäi osa esitatud nõuetest siiski rahuldamata. 

Kontserni ärikasumiks kujunes 2016. aasta I poolaastal 790 000 eurot. Võrdluseks, eelmise aasta esimese poolaasta sama tulemus oli 804 000 eurot. Kulumiga korrigeeritud rahavooline ärikasum moodustas 1 714 000 eurot. 2015. aasta esimese poolaasta tulemus oli 1 732 000 eurot.

Kontserni puhaskasumiks kujunes tulenevalt eelnevast 798 000 eurot. Eelmise aasta sama ajavahemiku näitaja oli 243 000 eurot, millest kontserni emaettevõtte Nordecon ASi aktsionäridele kuuluv puhaskasumi osa moodustas 426 000 eurot. 2015. aasta esimese poolaasta tulemus oli 397 000 eurot.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785