Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 9. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mineraalsed ja puittooted kahandasid eksporti

Kodumajatehase majatootmine Tartus
Foto: Sven Arbet
Nii kaupade eksport kui ka import kahanes juunis võrreldes eelmise aasta juuniga 2%, teatas Statistikaamet. Väljaveo kahanemist mõjutas oluliselt mineraalsete toodete (sh. elektrienergia, mootorikütus ning selle komponendid) hinna langus ning puidu ja puittoodete ekspordi vähenemine.

Kaubavahetuse languse peamine mõjutaja oli mineraalsete toodete ekspordi ja impordi oluline vähenemine.

Juunis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1 miljardi euro väärtuses ning imporditi Eestisse 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 149 miljonit eurot (2015. aasta juunis 152 miljonit eurot).

Juunis olid kaupade ekspordi peamised sihtriigid Rootsi (18% Eesti koguekspordist), Soome (16%) ja Läti (9%). Eksport vähenes enim Rootsi ja USA-sse. Rootsi eksporditi eelmise aasta juuniga võrreldes vähem elektriseadmeid ja kokkupandavaid puitehitisi ning USA-sse mootorikütuseid ja elektriseadmeid. Enim kasvas eksport Mehhikosse, kuhu veeti telekommunikatsiooni seadmeid. Siiski on Mehhiko osakaal kogu ekspordist 2%.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, mitmesuguseid tööstustooteid, puitu ja puittooteid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Väljaveo kahanemist mõjutas oluliselt mineraalsete toodete (sh. elektrienergia, mootorikütus ning selle komponendid) hinna langus ning puidu ja puittoodete ekspordi vähenemine. Kõige rohkem suurenes elektriseadmete väljavedu.

Eksport vähenes enim Rootsi ja USA-sse. Rootsi eksportisid Eesti ettevõtted eelmise aasta juuniga võrreldes vähem elektriseadmeid ja kokkupandavaid puitehitisi ning USA-sse mootorikütuseid ja elektriseadmeid.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, mitmesuguseid tööstustooteid, puitu ja puittooteid ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Väljaveo kahanemist mõjutas oluliselt mineraalsete toodete (sealhulgas elektrienergia, mootorikütus ning selle komponendid) hinna langus ning puidu ja puittoodete ekspordi vähenemine.

Mineraalsete toodete sissevedu vähenes

Juunis importis Eesti kõige enam kaupu Soomest (14 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaalt (12 protsenti) ja Leedust (10 protsenti). Kõige rohkem kahanes import Leedust ja Venemaalt, kust toodi eelmise aasta juuniga võrreldes vähem mootorikütust.

Enim mõjutas impordi vähenemist mineraalsete toodete sisseveo nii koguseline kui ka väärtuseline vähenemine (langus 74 miljonit eurot). Samas kasvas elektriseadmete ja mehaaniliste masinate import.

Esimesel poolaastal kokku jäi eksport möödunud aasta tasemele ning import kasvas kolm protsenti võrreldes 2015. aasta sama perioodiga. Nii eksporti kui ka importi mõjutas enim mineraalsete toodete (mootorikütus, elektrienergia) kaubavahetuse kahanemine. Samas suurenes mehaaniliste seadmete, kokkupandavate puitehitiste ning mööbli väljavedu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785