Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvusarhiivi uus hoone hakkab laulma

Foto: RKAS
Riigi Kinnisvara viis koos Rahvusarhiiviga esmakordselt läbi helikunsti konkursi, et leida sobiv teos Rahvusarhiivi uue peahoone Noora väliruumi ja üldkasutatavasse siseruumi. Tulevikus saab Rahvusarhiivi esimesel korrusel kuulda heliinstallatsiooni, mis kasutab käivitavate impulssidena arhiivi hoonet, töötajaid ja paiknemist aegruumis.

Konkursile laekus üksteist võistlustööd, mille hulgast valis žürii parimaks Kiwa ja Martin Kikase ideekavandi märgusõnaga "metabor“, teatas RKAS. 

Autorid ise on oma teose kohta öelnud järgmist: „Lugulaul on totaalne – see viitab identiteedile, lugude edasikandumisele aegruumis, kosmoloogilisele maailmatunnetusele, kestvusele ja arenemisele. Heliinstallatsioon on sümboolselt Lugulaulu kui vastava geograafilise piirkonna asukatele omase mäluvormi edasikestmine. Heliga modelleeritud ruumi orgaaniline ja monumentaalne mõõde.“ Heliteose struktureerijana kasutatakse hoones liikumisandureid, millest tulevate signaalide alusel genereeritakse ka tekkiv helimuster.

Teisele kohale valiti võistlustöö märgusõnaga „Arhiivi kopsud“, mille autoriks on Ekke Västrik. Ideekavandi näol on tegemist ruumispetsiifilise heliteosega, mille heliline materjal pärineb arhiivihoone ventilatsioonisüsteemi võimendamisest. Eesmärk on teha kuuldavaks hoone hingamine, tuua kuuldavale selle varjatud helid. 

Kolmanda koha pälvis žürii hinnangul võistlustöö märgusõnaga „Arhivaalne heliketas“, mille autoriteks on Elo-Katre Liiv ja Taavi Suisalu. Kunstiteose heli ja visuaalne osa moodustaksid terviku majas toimuvaga. Helikunstiteos oleks interaktiivne koosnedes pöörlevast veskikivist, mille pinnalt laserkiir loeb ja salvestab „andmeid“ ja „helisid“. Kaasaegne lasertehnoloogia võimaldab veskiketta tekstuuri tõlkida reaalaegseks numbrijadaks, mis kokku moodustab kombinatsiooni arhailisest ja kõrgtehnoloogiast.

Heli peab sobima visuaaliga

Konkursil otsiti originaalset helikunsti teost, mis sobituks Rahvusarhiivi hoone välis- kui siseruumide kontseptsiooni, ruumimõju ja logistikaga. Teos pidi toetama üldkasutatavate ruumide atmosfääri, luues sobiva akustilise fooni kooskõlas ruumide funktsioonide ja visuaalsete lahendustega.  

Kunstikonkursi žüriisse kuulusid Illimar Truverk (Rahvusarhiivi uue hoone arhitekt, žürii esimees), Eva Näripea (Rahvusarhiivi filmiarhiivi direktor) ja Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingu esindajad Kati Ilves, Maria Arusoo, Andreas Trossek ning Tüüne-Kristin Vaikla, kes on samuti uue hoone üks sisearhitekte. Ekspertidena osalesid žürii töös ka Rahvusarhiivi haldusdirektor Jaak Koiduaru, RKASi projektijuht Margus Männo ja Kultuuriministeeriumi kunstinõunik Maria-Kristiina Soomre.

Kunstikonkursi võitjatelt tellitava teose maksumus ilma käibemaksuta on 35 000 eurot. Hetkel käivad arhiivi kolimistööd. Kõikidele uurijatele ja huvilistele avab maja uksed jaanuaris 2017.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785