Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 27. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TÄIENDATUD Lõviosa puitmajatootjaid rikub ohutusnõudeid

Foto: Andras Kralla
Tööinspektsioon kontrollis puitmaju tootvate ettevõtete töökeskkonna ohutust. Kokku kontrolliti 50 ettevõtet, millest erinevaid rikkumisi tuvastati tervelt 39 ettevõttes. Kokku tuvastati 80 rikkumist, teatas inspektsioon.

Ehitusuudised.ee korraldab 6. oktoobril Tallinnas töötoa Ohutus ehitusplatsil. Tööinspektsioon, ehitusele spetsialiseerunud töökeskkonna koolitajad ja kogenud ehituse projektijuhid-praktikud juhivad tähelepanu kitsaskohtadele ehitusplatsidel ja jagavad soovitusi tööohutuse paremaks korraldamiseks.

Lisainfo, koostöösoovid ja registreerumine [email protected]

Tööinspektsioon pööras sihtkontrolli käigus põhitähelepanu käsitööriistade ja redelite ohutule kasutamisele. Kokku kontrolliti 111 elektrilist või pneumaatilist käsitööriista ja 49 redelit. Kontrolli käigus keelati ühe elektrilise höövli ja kahe puitredeli kasutamine.

Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja töökeskkonna järelevalve ja arengu alal Apo Oja sõnul oli suureks probleemiks töövahendite puudulik perioodiline või kasutusjuhendijärgne kontroll. „Töötajad kasutavad samu tööriistu igapäevaselt, tekib rutiin ning ei pöörata enam tähelepanu ohututele töövõtetele. Rutiin murdub alles see, kui töötaja saab vigase juhtme tõttu elektrilöögi või kukub alla katkise redeli tõttu,“ kirjeldas ta. „Hästi koostatud ohutusjuhendid ning töötajate nõuetekohane juhendamine aitaks vältida ohuolukordi, mis võivad töötajate tervisele saatuslikuks saada,“ lisas Oja.

Kahjuks juba tavapäraselt oli suur nende ettevõtete hulk, kus esma- ja täiendjuhendamine oli läbi viimata või registreerimata. Tööinspektsioon juhib tähelepanu, et tööandja peab tagama igale töövahendi kasutajale väljaõppe ja ohutusalase juhendamise. Juhendamise käigus tuleb rääkida ohtudest, mis kaasnevad töövahendi kasutamisega ning mida teha, et tagada nii enda kui kolleegide turvalisus. Mitmes kontrollitud ettevõttes ei olnud töötajad saanud isikukaitsevahendeid või ei kandnud neid.

Eelmisel aastal registreeris Tööinspektsioon 4774 tööõnnetust, neist 372 juhtus puidutööstuse vallas. 2014. aastal registreeriti puidutööstuse ettevõtetes 305 tööõnnetust.

KOMMENTAAR

Eesti Puitmajaklastri projektijuht Lauri Kivil: see on vajalik meeldetuletus

Puitmajasektori areng on olnud alates 2009. aastast äärmiselt kiire. Sektor on kasvanud nii töötajate kui ettevõtete arvult, mis tähendab ka seda, et puitmajatootjate hulka on lisandunud mitmeid uusi ettevõtteid.

Sektori ettevõtted ei ole varem Tööinspektsiooni huviorbiidis nii tugevalt olnud. Tööinsepektsiooni huvi meie sektori vastu on kindlasti märk sellest, et puitmajatööstus on kasvanud omaette majandusharuks, millele on vaja pöörata riiklikul tasandil rohkem tähelepanu.

Praegune ulatuslik kontroll on vajalik meeldetuletus kõikidele sektori tootjatele, et ettevõtetes kasutusel olevad profitööristad vajavad samuti süstemaatilist hooldust, kontrolli ja korrektseid kasutusjuhendeid ning tervikuna ei ole võimalik töötajate ohutuses järeleandmisi teha.

Lähem pilk kontrollitud ettevõtetele näitab, et Eesti Puitmajaliidu liikmesettevõtted pööravad võrdluses sektori ülejäänud tootjatega ohutusele suuremat tähelepanu. Valimis osalenud kaheksast Eesti Puitmajaliidu liikmesettevõttest esines puudujääke neljal ehk pooltel ettevõtetel ning ülejäänud 42 ettevõttest 35-l ehk 83 protsendil ettevõtetel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785