25. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Eesti veebiteenus pakub lahendust raiskamisele ehitusplatsil

Leansite tiim: vaskault Annika Salak, Ergo Pikas,
Eesti idufirma on välja töötanud välja Leansite nimelise pilvepõhise rakenduse ehitustööde korraldamiseks, jälgimiseks ning meeskonnaliikmete vaheliseks koostööks. Laias laastus tähendab Leansite turuletulek, et kui seni toimus kogu asjaajamine ehitusplatsil paberi ja pliiatsi abil, siis nüüd on võimalik seda kõike teha nutiseadmes, kirjutab rakenduse üks autoreid Ergo Pikas.

Mõned aastad tagasi, kui mulle pakuti võimalust kaasa lüüa ehituse juhtimise lahenduse välja töötamises, nõustusin kõhklemata. Olles ise töötanud erinevatel positsioonidel ehituses ja teinud paralleelselt viimased 7-8 aastat tehnikavaldkonnas teadustööd, mõistsin ehitusvaldkonna olulisust kogu ühiskonna jaoks. Turvalise, tervisliku, hästitoimiva ja  jätkusuutliku elukeskkonna olemasolu on olulisem kui kunagi varem.

Mis aga ei ole viimase 50-60 aasta jooksul muutunud, on see, kuidas me ehitusprojektide planeerimist, kujundamist ja teostamist juhime. Madal efektiivsus ja kvaliteediprobleemid on kujunenud standardiks: see on ehituse loomulik osa, mida ehituse juhid isegi ei ürita enam lahendada. Heaks näiteks on siinkohal “Kuldse kolmnurga” mõttemall: “Aeg, hind ja kvaliteet – vali kaks kolmest!”

Lae Leansite’i rakendus tasuta alla Google Play´st

Tutvu kodulehega www.leansiteapp.com

Mureks segane haldamine ja iganenud tööriistad

Uuringutele ja kogemustele toetudes julgen väita, et enamik neist probleemidest on põhjustatud vähesest informatsioonist, kommunikatsioonivigadest ja arusaamatustest, segasest projektide haldamise meetodist ja iganenud tööriistadest. Enamik tööst ehitusplatsil dokumenteeritakse siiani pliiatsi ja paberi abil ning kirjutatakse hiljem arvutisse ümber. Selline töökorraldus väljendub ka projektide finantsnäitajates: tänasel ehitusturul on tavapärane, et pooled projektid ületavad kokkulepitud tähtaja ja keskmiselt 35% ehitusprojektide eelarvest on raiskamine.

Õnneks on olukord muutumas: 90ndate alguses tutvustati esmakordselt timmitud ehituse (lean construction) kontseptsiooni. Sellest ajast saati on see ehitusvaldkonda järk-järgult muutnud, väljendudes eelkõige tarbija/kliendi väärtuse maksimeerimises ja raiskamise vähendamises. Timmitud ehitamise meetodite, tööriistade ja praktikate edu on kujundanud teoreetilised seisukohad, millest ehitusvaldkonnas üha rohkem juhindutakse.

Veebiga ühilduv mobiilirakendus

Kulusäästliku ehituse printsiipe oleme ka Leansite’i loomisel silmas pidanud. Usume, et projekti  ning protsesse tuleb vaadata kui tervikut, selle asemel et optimeerida iga ülesannet eraldi. Eelistame kanbanil tuginevat tootmisprotsesside juhtimist, mis võimaldab tootmises suuremat läbipaistvust ja paremat kommunikatsiooni. Lisaks oleme loonud võimalused kontekstipõhiseks kommunikatsiooniks ehk suhtlus toimub selleks ettenähtud kohas, konkreetse töö juures, mis loob aluse paremaks koostööks.

Alates Leansite’i rakenduse arendamise esimestest sammudest oleme pidevalt koostööd teinud erinevate ehitusettevõtetega, et oma ideed ja prototüüpi reaalsetel projektidel valideerida.

Lisandunud on ka mobiilirakendus, mille abil saab kõik ehitusplatsil toimuva lihtsasti edasi kommunikeerida, jäädvustada puudused, täpsustada projektlahendusi ning jälgida tööde progressi. Tänu mobiili- ja veebirakenduse ühildumisele koondub kogu projektiinfo ühte kohta ja on hiljem lihtsasti filtreeritav ning leitav. Kõik projektiosapooled on alati viimaste muudatustega kursis ning teavad täpselt millal tegutseda.

Ehitussektoris on siiani puudunud lahendused, mis võimaldaksid hallata ehitusplatsi operatiivseid tegevusi samas kaotamata suurt pilti. Tänu Leansite´le on see nüüd võimalik ning usume, et see on suur samm liikumaks ehitusvaldkonna tuleviku poole. 

Autor: Ergo Pikas Leansite asutaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785