21. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Huvi ehitama õppida on suur

Tikkurila Koolituskeskuse juhi Meelis Tarto sõnul on nende koolitused hooajal ehk septembrist jõuludeni ja jaanuarist maini puupüsti täis.
Foto: Meeli Küttim
Eesti inimese jaoks on ise tegemine endiselt hinnas, kirjutab 22. juuni Äripäev ehituse rubriigis. Seda näitavad ehitus-, restaureerimis- ja renoveerimiskoolitused, mis ajaga on muutunud aina populaarsemaks ja täituvad kiiresti.

Tikkurila Koolituskeskuse juhi Meelis Tarto sõnul on nende koolitused hooajal ehk septembrist jõuludeni ja jaanuarist maini puupüsti täis. “Suvel eelistatakse vabas õhus koolitusi, mitte umbses klassiruumis istuda,” lisas Tarto. Ta on täheldanud tendentsi, et inimesed tahavad aprillis-mais koolitustel ära käia, et suvel saaks maja või korteri remondil koolitustel omandatud oskusi kasutada. “Käiakse nii praktilisi oskusi omandamas kui ka ideid otsimas, kuidas midagi teha,” märkis Tarto.

Vivendi koolituskeskuse juhi Tiiu Maari sõnul on arvamus, et inimesed eelistavad suvel koolitustel käia, kuna siis on neil enam vaba aega, ekslik. Pigem eelistatakse septembrist maini toimuvaid koolitusi. “Tõsi, suvel käiakse samuti koolitustel, kuid need on sageli teist laadi – toimuvad vabas õhus ja piirduvad ühe nädalavahetusega,” rääkis Maar.

Maar selgitas, et nad on keskendunud sellele, et inimene, kes pole varem akutrelli või pintslitki käes hoidunud, saaks koolitusele tulles mööbli valmistamise, taastamise või mõne dekoratiivtehnika omandamisega nii palju teadmisi, et suudaks saada asjaga otsast lõpuni ise hakkama. “Mööbli puhul jääb kursuse lõpuks neile kena ese ja juhtnöörid, kuidas midagi teha,” rääkis Maar.

Kivist aedade ja müüride ladumine

OÜ Säästvad Ehituslahendused juhatuse liikme Kermo Jürmanni sõnul on suvel populaarsed välitööde koolitused. Näiteks on väga populaarne maakivist aedade ja müüride ladumise koolitus. “Millal siis veel? Välitöid saabki vaid suvisel ajal teha,” märkis Jürmann. Maakivimüüride ladumise koolitusele on andnud hoogu ka PRIA, mis maksab toetust nende ladumiseks. 

Huvi on Jürmanni sõnul suur eelkõige praktiliste koolituste vastu, õpiringkäigud ja seminarid nii populaarsed ei ole. "Siiski on lootust veel suvistele kursustele mahtuda, kuna aeg-ajalt on inimesed sunnitud eri põhjustel kohast loobuma. Meil on pidevalt inimesi ootenimekirjas,” täpsustas ta.

Jürmanni sõnul soovib eestlane ise ehitada. “Paljudel on maakodud, kus tahetakse oma kätega ehitada. Käib ka töömehi, kes soovivad uusi oskusi omandada,” rääkis Jürmann. Lisaks käib tema sõnul inimesi, kes ise ehitada ei soovi, kuid tahavad läbi käia ja ära näha kõik kvaliteetse ehituse etapid, et tellijatena targemad olla ja nõuda ehitajatelt korralikku tööd. "Et ise pädevat omanikujärelevalvet teha ja kvaliteetset tööd sisse osta,” märkis Jürmann.

Pikemalt on võimalik teemaga tutvuda Äripäevast.

Autor: Mariliis Pinn, kaasautor

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785