Autor: Eva Kiisler • 10. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seadusemuudatus lubab maksuvõlglased riigihangetele

Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Indrek Peterson.
Foto: Erik Prozes
Riigikogus arutlusel olev riigihangete seadusemuudatus võib tuua võlgu olevad firmad taas pakkumiste laua taha. Ettevõtjaid muudatust lõpuni heaks ei kiida.

Kui praegu ei tohi hanke väljakuulutamise ja lepingu sõlmimise päeval maksuvõlglane olla, siis muudatusega koos peaks riigihangete seadusesse tulema punkt, mille järgi saavad ettevõtjad heastada oma varasemad probleemid ning hanke võidu korral ka võlad lunastada, kirjutab Äripäev. 

Eesti peab muutma riigihangete seadust vastavalt Euroopa Liidu reeglitele.

Eesti Ehitusettevõtete Liidu tegevdirektori Indrek Petersoni sõnul oleksid ettevõtjad soovinud seadusesse ooteaega, mille jooksul saaks pakkuja ennast tõestada, et tellijal oleks võimalik veenduda, kas pakkuja on käitumismustrit muutnud.

Samuti oleksid ettevõtjad soovinud nn heastamise meetmete hindamist. Hindamisel peaks rahandusministeeriumi määratud kolmas osapool kontrollima, kas võlgu olev ettevõte on suuteline võlgadest vabanema, toestab kolmas osapool, mitte hankija, vaid pigem keegi, kelle on rahandusministeerium määranud. „Praegu on see hankijate kohustus ja neil on seda keeruline hinnata, kas heastamise meetmed on piisavad ja võimalikud - liiga palju on subjektiivsust,“ selgitas Peterson.

Loe kavandatavast seadusemuudatusest pikemalt Äripäevast. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785