Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 21. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sisekaitseakadeemia uus hoone tuleb endisest väiksem

Foto: Arhitektid11
Sisekaitseakadeemias kuulutati eile välja uue ca 10 000 m² pea- ja õppehoone arhitektuuriline lahendus. Parimaks ideekavandiks valis žürii arhitektuuribüroo Arhitekt11 töö pealkirjaga Faalanks.

„Uue hoone põhiväärtus on see, et me saame praegusest kolmandiku võrra väiksemal pinnal kõik selle, mida on kaasaegseks õppetööks vaja,“ rääkis Sisekaitseakadeemia rektor Katri Raik. „Uude hoonesse on kavandatud meie spetsiifikat arvestades ruumid, mida vanades ei ole üldse ja mis on just nendeks tegevusteks mõeldud – nt spordisaal, õppedepoo, põlemiskatsete demonstratsioonilavaga auditoorium, simulatsioonikeskuse ruumid, laboratooriumid, jõu- ja matisaalid, söökla jne. Ühtlasi kutsub hoone siselahendus üles koostööks, mis on just meil õpitavate erialade üks võtmeküsimusi.“

„Ka uue hoone halduskulud on oluliselt madalamad. Praegu kasutusel olevate nõukogudeaegsete hoonete energiatarbimine on ääretult suur – nende energiamärgised on klassidest G ja H. Uus hoone saab muu hulgas ka kõik nüüdisaegsed tehnosüsteemid, sh ventilatsiooni, mis praegustes hoonetes hetkel üldse puudub,“ kinnitas Katri Raik.

Žürii otsustas tunnistada võistluse võitjaks (preemia 13 000 eurot) ideekavandi märgusõnaga Faalanks, mille autorid on Arhitekt11 OÜ arhitektid Illimar Truverk, Janar Toomesso, Katrin Vannas, Sander Paljak, Kristjan Lind, Hannelore Kääramees, Kaur Käärma, Siim Tiigimägi ja Tajuruum OÜ maastikuarhitektid Edgar Kaare, Terje Ong ja Liina Einla.

II preemia (10 000 eurot) pälvis ideekavand märgussõnaga Ürgorg, autorid: KAVAKAVA OÜ arhitektid Siiri Vallner, Indrek Peil, Kristel Niisuke, Kristiina Way, Valdis Linde ja Riin-Kärt Ranne.                

III preemia (7000 eurot) anti ideekavandile märgusõnaga Kamuflaaz, autorid: Peeter Pere, Eva Kedelauk ja Mirko Traks büroost Peeter Pere Arhitektid OÜ

Ergutuspreemiate (3500 eurot) vääriliseks tunnistati ideekavandid märgusõnadega Magnum ja Märk, mille autoriteks on vastavalt Doomino Arhitektid OÜ arhitektid Egon Metusala, Liis Uustal ja Pelle-Sten Viiburg ning Salto AB OÜ arhitektid Ralf Lõoke, Andro Mänd, Maarja Kask ja Helin Kukk.

Tuleteater põlemiskatsete tegemiseks

„Sisekaitseakadeemia uue peahoone välisilmet iseloomustab väga selge mahuline idee – omavahel nihutatud „lülid“ annavad lihtsa funktsioonide jagamise võtme keskse koridori ümber,“ selgitas žürii liige, Eesti Arhitektide Liidu esindaja Ülar Mark. „Võimalik on erinevate kõrgustega ruume paigutada sinna, kus neid kõige rohkem vajatakse, ilma et arhitektuurne idee kannataks. See toetab erinevate kõrgustega ruumide otstarbekat jaotust. Võidutööl on valdavalt kaks ning ühes nurgas kolm korrust.“

„Ühe väga erilise lahendusena tooksin välja kompleksi kavandatud nn tuleteatri, mille peamised osad on põlemiskatsete tegemiseks mõeldud ruum ehk lava ja tulekindla klaasseinaga eraldatud auditoorium ehk saal pealtvaatajatele,“ rääkis Ülar Mark. „Põhimõtteliselt on tegemist sarnase lahendusega Tartu Ülikooli anatoomikumiga, mille eesmärgiks on testida ehituskonstruktsioonide elemente. Klaasi taga asuv auditoorium võimaldab ka tudengitel seda pealt vaadata.“

Võidutöö asendiplaanis on arvestatud ka akadeemiat ümbritsevate rajatiste, teede ja pääsudega. Puiestee lisamine majutushoonete ja uue peahoone ning lipuväljaku vahele loob kampusliku sisetänava, mis eraldab elamise aktiivsest tegevusest, pakub varju palava päikese eest ning tekitab loodusliku barjääri territooriumi eri osade vahele.

Uude nüüdisaegsesse ja energiasäästlikku peahoonesse soovib SKA tulevikus koondada enamiku õppetööst. Uus peahoone tuleb Tallinnasse aadressile Kase 61. Krundil olevad lagunemisohtlikud ja ebafunktsionaalsed majad plaanib SKA lammutada. Ehituseks taotleb SKA raha Euroopa Liidu kõrghariduse edendamise meetmest ASTRA.

Otsuse Sisekaitseakadeemia uue peahoone arhitektuurikavandi leidmiseks langetas žürii koosseisus: Katri Raik, Sisekaitseakadeemia (žürii esimees); Peeter Tambu, Sisekaitseakadeemia; Ilona Peterson, Sisekaitseakadeemia; Ülar Mark, Eesti Arhitektide Liit; Kaire Nõmm, Eesti Arhitektide Liit; Mattias Agabus, Eesti Arhitektide Liit; Jaak Huimerind, Eesti Arhitektide Liit. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785