Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 20. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrvalhoone ehitusest tingitud kahju tuleb hüvitada ehitajal

Kõrvalkrundil toimuva Novira Plaza ehituse tõttu tekkisid 2014. aastal praod Tartu mnt. 25 koolihoone viimistluskihtidesse. Fotol ehitustöid teostava Bauschmidt OÜ ehitusdirektor Martin Viilep.
Foto: Andres Haabu
Ehitustööd tänaval ning naaberkrundil tekitavad kohati tugevat vibratsiooni ning võivad põhjustada lähedal asuvate hoonete vajumist ning pragusid korterite siseviimistluses. Reeglina kindlustusseltsid selliseid kahjusid ei hüvita ning kahjude eest vastutab ehitusettevõte.

Kliendid annavad teada kümnetest kahjudest aastas, kus ehitustegevus hoone lähedal on põhjustanud kahju kodu siseviimistlusele, enamjaolt on tegemist pahteldatud seinale tekkivate pragudega, teatas If Kindlustus.

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul on selliste kahjude puhul vastutav ehitustöid teostav ettevõte. „Tavaline kodukindlustus tõesti ei kata majavälisest vibratsioonist põhjustatud kahjusid ning hüvitist sellises olukorras saab nõuda ehitustöid teostavalt ettevõttelt. Ehitustööde teostaja on üldjuhul ära märgitud infotahvlil tööde läbiviimise kohas, kuid ka omavalitsusest saab selle kohta infot,“ lisas Jõhvik.

Jõhvik soovitab ehitustandri läheduses elavatel inimestel kodune siseviimistlus ning maja fassaad igaks juhuks fotodele jäädvustada juba enne kahju juhtumist, et oleks hiljem lihtsam kahju tõendada ning ehitustegevusega seostada. Kahju korral tuleb kindlaks teha kahju suurus ning ehitustööde teostajale esitada hüvitamise nõue. 

Ta tõi näite, kui 2014. aastal Tondil trammiteed ehitati, tulid tee aluspinnase tihendamisel tekkinud tugeva vibratsiooni tõttu kõrval asunud elamu hiljuti renoveeritud fassaadile praod. Töid teostanud ettevõte keeldus kahju hüvitamisest, kuna ei suudetud tõestada, et praod just selle ehitustegevuse tõttu tekkisid. Seetõttu ongi oluline fikseerida hoone olukord fotodel olukorras, kus teie maja ees või kõrval taolisi ehitustöid teostama hakatakse. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785