6. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahandusministeerium: uusi hangete mudeleid tuleb piloteerida

Rahandusministeeriumi asekantsler Agris Peedu
Foto: Andres Haabu
Uued riigihangete direktiivid soosivad hankijaid leidma parimaid lahendusi mitte ainult hinna, vaid lisakriteeriumeid kasutades. Ehitusuudised uuris Rahandusministeeriumilt, kuidas suhtuda uutesse hankemeetoditesse.

Viimastel aastatel on nii Soomes kui ka teistes Euroopa riikides hakatud evima majandusliku soodsaima pakkumuse väljaselgitamiseks uusi hankemenetluse praktikaid. Üks edukamaid on põhjanaabritel allianss-hanke metoodika, millega on edukalt viidud läbi 30 suuremat või väiksemat hanget.

Ehitusuudised.ee uuris Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantslerilt Agris Peedult, kas ka Eestis võiks allianss-hange kõne alla tulla.

"Allianss-hange ei ole praeguseni selgelt defineeritud ning seega puudub hetkel ühtne arusaam, et mida selle mõiste all mõeldakse. Näiteks Suurbritannias on kasutusel mitmed hangete mudeliste juhised, mille järgi hankijad sobiva saavad valida," rääkis Peedu.

"Uued direktiivid kui ka siseriiklikud aktid on üles ehitatud nii, et oleks võimalik uusi metoodikaid ka rakendada. Esmalt oleks vajalik allianss-hange defineerida ning teha piloothange, et mõista, millised on võimalikud puudujäägid kehtivas õiguses kui ka eelnõus," lisas Peedu.

Põhjanaabrite sõnul on allianss hange üldjoontes hankeliik, kus hanke peamiste osapoolte vahel sõlmitakse ühtedel ja samadel põhimõtetel leping, kus osapooled toimivad ühtse organisatsioonina ning jagavad võrdsetel alustel nii positiivseid kui ka negatiivseid riske ja tagavad kõikide tegevuste läbipaistvuse. Selline hankeliik on kannustanud osapooli leidma innovaatilisi ning majandustehniliselt soodsaid lahendusi, mis tagavad hankeobjekti maksimaalse väärtuse.

Rahandusministeeriumi kinnitusel läheb Riigihangete seaduse muutmise eelnõu Riigikogu majanduskomisjonis arutelule 18. aprillil. Ministeeriumi hinnangul ootavad nad muudatuste kiiret vastuvõttu, sest lähtuvalt kohustusest uute direktiivide vastuvõtmisel oleme juba pisut hiljaks jäänud.

Hea teada!

Ehitusuudised.ee ja Advokaadibüroo Deloitte Legal korraldavad koostöös 5. mail Hangetekonverentsi, kus on põhifookuses innovatsiooni hankimine ning ettevalmistus väärtuspõhisemaks hankimiseks. Konverentsil toimub töötuba, kus läbi näidis piloothanke leitakse vastused küsimustele. Vaata lisainfot siit ning registreeri konverentsile.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785