Autor: Eliisa Matsalu • 28. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB peahoone sai uue omaniku

SEB peakntori hoone Tallinnas
Foto: Raul Mee
Ärikinnisvaras viidi lõpuni hiigeltehing ja SEB peakontori hoone Tallinnas Tornimäel kuulub nüüd Šveitsi päritolu investeerimisfirmale. Senine omanik, Hollandi investeerimisettevõte Geneba lahkus Baltimaade turult.

Suurtehingu tegi Šveitsi päritolu investeerimisfirmale Partners Group kuuluv Laurus S.a.r.l. Müüjaks oli Hollandi päritolu kinnisvarainvesteeringute ettevõte Geneba, kes väljus tehinguga Balti ärikinnisvara turult. Geneba müüs 42 objekti Lätis, Leedus ja Eestis. Peamine klient oli Genebal SEB pank, kellelt sai Geneba Balti turgude peale kokku 90% üüriturust.

Tehing viidi lõpuni eelmisel nädalal ja seda nõustasid Raidla Ellexi advokaadibürood Eestis ja Leedus. Ellexi advokaadi Martin Triipani sõnul ei saa ta tehingu maksumust veel avalikustata. Portfelli kuuluvad mitmed SEB kontorid Baltimaades. Eestis on nimekaimaks hooneks SEB peakontor Tornimäel Tallinnas.

Triipani sõnul otsustas Geneba Balti turult lahkuda, kuna nad keskenduvad rohkem Saksamaale ja Hollandile, mistõttu ei ole Balti kinnisvara nende jaoks enam huvitav. „Sama Lauruse jaoks sobis selle Eestis, Lätis ja Leedus asuva portfelli omandamine hästi,“ ütles ta.

Triipan lisas, et eelmisel aastal oli ärikinnisvaras rohkelt tehinguid ehk turg oli aktiivne. Ka sel aastal on Raidla Ellex uute tehingute läbirääkimisi nõustamas, ent Triipani sõnul on veel liiga vara ennustada, kui aktiivseks turg sel aastal kujuneb.

Äripäev kirjutas jaanuaris, et Laurus S.a.r.li fondijuhi Antanas Anskaitise sõnul vaatavad Lauruse investorid ja varahaldurid aktiivselt ostu-müügi huviga Balti turul ringi. Näiteks müüs Laurus hiljuti maha Vesse kaubanduskeskuse Tallinnas, mille nad alles möödunud aastal soetasid. Nimelt tegi Laurus eelmisel aastal ühe kallima kinnisvaratehingu Baltimaades, ostes BPT Optima portfelli, mille hulka kuulus ka Vesse kaubanduskeskus.

BPT Optima portfelli koguväärtus Eestis, Lätis ja Leedus oli 163 miljonit eurot. Eesti hoonetest kuulusid portfelli veel Valge Maja Tallinnas Tartu maanteel ja büroohoone aadressil Hobujaama 4. Eesti hoonete eest käis Laurus välja 50–56 miljonit eurot.

Geneba esindajad ei tahtnud Balti turult lahkumist kommenteerida.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785