Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 24. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lumani 7 ettepanekut Oviirile

Kaubanduskoja juhatuse esimees Toomas Luman saatis ettevõtlusminister Liisa Oviirile seitse kriitilist ettepanekut.

„Meil kaubanduskoja juhatusega on kõrged ootused ministrile tugistruktuuride reformi osas,“ teatas Luman. Ettepanekutena on toodud peamised aspektid, kuidas tänast ettevõtluse tugistruktuuride süsteemi muuta ettevõtjasõbralikumaks ning efektiivsemaks. Kaubanduskoja juhatuse hinnangul teeb enim muret tugistruktuuride killustatus ning tegevuste laialivalguvus, mis on toonud kaasa riiklike organisatsioonide kasvamise.

Sageli on see toimunud ka juhitamatult ning arvestamata organisatsiooni ja selle tegevuste jätkusuutlikkust ja efektiivsust. Probleemiks on ka riiklike organisatsioonide liigne lähtumine poliitilistest või ametkondlikest huvidest. Kokkuvõttes ei pruugi need teenida ühel hetkel enam ettevõtjate huve ega lähtuda ettevõtjate vajadustest.

Seitse ettepanekut:

1. Kasu tugistruktuurist peab tekkima avaliku teenuse kvaliteedi, eesmärgistatuse ja efektiivsuse kasvust. Neid eesmärke tuleb selgemalt püstitada.

2. Kavandatavale reformile tuleb seada tervikuna selged ja mõõdetavad eesmärgid ning see peab hõlmama enamate ministeeriumite haldusalasid kui vaid MKM. Vaid siis on võimalik tagada reformi edukus.

3. Vähemalt pooled esindajad ettevõtluse arendamisele suunatud organisatsioonide nõukogudes peaksid olema ettevõtluse katusorganisatsioonide esindajad ning nõukogu liikmete töö ei tohiks olla tasustatud.

4. Tugistruktuuri tegevused tuleb siduda tootlikkuse kasvu toetavaks ning teenuste kvaliteet peab tõusma. Omategevuste puhul tuleks lähtuda põhimõttest, et vähem on parem.

5. Riigisektori teenused ei tohiks konkureerida erasektoris väljaarendatud kompetentsiga. Ei tohiks olla teenuste dubleerimist. Eriti ettevaatlikult tuleb suhtuda riikliku tugistruktuuri poolt omateenuste laiendamisse.

6. Regionaalsete tugistruktuuride roll ja ülesanded tuleb üle vaadata. Seda eriti haldusreformi taustal ning sellele seatud eesmärke arvestades.

7. Tugistruktuuris muudatusi kavandades tuleb eraldi käsitleda nii potentsiaalsetele välisinvestoritele suunatud tegevusi kui ka riigi üldisele tuntusele suunatud tegevusi.

Ehitusuudised.ee soovitab:

31. märts, Tallinnas

Ehituse maailmaklass: Kuidas lahendada probleeme ja tõsta tootlikkust ehituses?

Töötuba viib läbi UK juhtiv ehitusstrateeg Don Ward

Vaata lähemalt

28. aprill Tallinnas

Täiusliku ärijuhtimise konverents: Protsessijuhtimine 2016

Parimad kogemused, õppetunnid ja soovitused Eesti edukatelt ettevõtetelt

Vaata lähemalt

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785