Autor: Koit Brinkmann • 24. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luksuskorteri asemel stress ja jamad

Tuntud investeerimisfirmalt Brave Capital luksuskorterid ostnud elanikud maadlevad kehva ehituskvaliteedi ja arendaja suhtumisega.
Foto: Andres Haabu
Tuntud investeerimisfirmalt Brave Capital luksuskorterid ostnud elanikud maadlevad kehva ehituskvaliteedi ja arendaja suhtumisega.

Brave Capitali tütarfirma BC 26 OÜ Narva-Jõesuus arendatud kahes kortermajas luksuskorterid soetanud räägivad pettunult, kuidas neid enne müüki ei teavitatud olulisest infost ning ka ehituskvaliteet on lubatud luksusest üsna kaugel. Rääkimata pikast võitlusest garantiitööde pärast.

Üks Venemaalt pärit ostja jutustab ka loo, kuidas tema pere jäi ilma korteri ettemaksuna tasutud 132 000 eurost. Brave Capitali kinnitusel ei ole nemad seda raha aga saanud.

Lubatud luksus roostetab ja praguneb

Vihma- ja lumesulamisvesi koostöös trepimademete piirete roostetavate poltidega on muutnud kahest majast madalama heleda fassaadi kohati pruunikirjuks. Piirete vastu toetamisel tuleb olla ettevaatlik, veendumaks, kas need on ikka kinnitatud. Igal pool ei ole.

Kõrgema, kuuekordse maja fassaadilt koorub krohvi ning korteriühistu juhatuse liige Alina Sozonava näitab trepikojas seina, mille ülemine osa on lõpuni värvimata. „Mitmes korteris on seintesse praod tulnud, palkonitel ei avane klaasid, probleemid on ventilatsiooni ja sooja vee tsirkulatsiooniga jne. Kuna ehitamisel on kasutatud kõige odavamaid materjale, siis poleks vaja olnud reklaamida, et need on siin luksuskorterid,“ loetleb Sozonova paari aasta eest valminud suurejoonelise kinnisvaraarenduse hetkeseisu.

Pea aasta on ühistu võidelnud, et arendaja teeks garantiitööd ära. Praeguseks on koostatud tööde plaan koos tähtaegadega, kuid kõiki vigu pole Sozonova sõnul sinna lisatud. „Me ei usu enam nende lubadusi,“ lisab ta.

Ühistu palkas hiljuti juristi, kes valmistab ette dokumente kohtusse pöördumiseks. Ohu märgiks on ühistu jaoks ka see, et BC 26 OÜ-l on tekkinud ligi 10 000 euro suurune maksuvõlg.

Päikselise eduloo varjukülg

Ometi oli algus päikesetõusuliselt ilus. „Sunset Residence – see on Päikese residents maalilise ja koduse Narva-Jõesuu kaldapealsel. Sunset Residence´is on tehtud kõik võimalik, et Te end seal hästi tunneksite. Te saate linnakärast eemal, kaasaegsetes tingimustes nautida loodusega ühes rütmis elamist: kõik apartemendid on kohandatud elanike vajadusi maksimaalselt rahuldama ja siseviimistlus vastab ka kõige nõudlikumale maitsele,“ lubab Brave Capital veel praegugi kinnisvaraarenduse kodulehel.

Viimasel ajal Tallinna kinnisvaraturul üsna jõuliselt tegutsev Brave Capital leidis Venemaa piiri ääres asuvas kuurortlinnas tühja niši. Endisesse Narva elektrijaamade töötajate puhke- ja ravikeskusena ning hiljem hotellina Karjakajakas tegutsenud kuuekorruselisse hoonesse ja selle kõrvale ehitatud uude kolmekorruselisse osasse rajatud korterid läksid kaubaks kui soojad saiad. Enamus ostjaid on Venemaalt, kellele Narva-Jõesuu on ilus ja rahulik koht suvepuhkuseks või aja mahavõtmiseks talvepühadel.

Huvi oli koguni nii suur, et paljud broneerisid korteri koos ettemaksuga enne ostu-müügi lepingu sõlmimist. Brave Capitali maakler Pavel Ivanov rääkis 2013.a sügisel Ida-Virumaa ajalehele Põhjarannik, et plaanitust parema müügi tõttu on ettevõte tõstnud korterite hinda kolmel korral. Korterite ruutmeetri hinnad olid 1600 euro juures. Kokku on kortereid üle kuuekümne ning arendajal on neid praegu müügis veel kaheksa.

Kuid ärilisel edulool on ka varjukülg, mille kannatuse kaotanud elanikud otsustasid nüüd avalikkuse ette tuua. Lisaks probleemidele garantiitöödega räägivad korteriomanikud oma lood olulistest asjadest, millest müüja oleks võinud ja pidanud neid enne ostu teavitama.

Ligi aasta kõrgendatud müra sees

Eelmise aasta kevadel korteri ostnud Ida-Viru Keskhaigla kirurgi Dmitrii Fedorovit tabas halva üllatusena, et magamistoa seina taga tehnilises ruumis lakkamatult töötava vee survepumba müra on häirivalt suur. Õige pea esitas Fedorov arendaja esindajale ka suulise pretensiooni, kuid mingit abi ei järgnenud.

Selle aasta alguses tellis ta müramõõtmise ning selguski, et kõrgendatud mürataseme tõttu ei ole korter eluruumiks sobilik. Jaanuari keskel saadetud ametliku kirja peale teatati Brave Capitalist veel samal päeval, et: „Sellel nädalal tuleb ekspert antud pumbaruumi mõõdistama ja otsustama, mis on kõige efektiivsem viis antud probleemi lahendamiseks. Kohe kui ta on käinud ja oma arvamuse andnud, tellime vajaliku heliisolatsiooni ära ja paigaldame esimesel võimalusel.“ Jaanuarist on sujuvalt saanud märts ja Fedorovi kinnitusel pole peale lubaduse lillegi liigutatud.

Kõige rohkem pahandab teda, et korterit vaatamas käies ei maininud Brave Capitali maakler Pavel Ivanov sõnagagi seina taga töötavat pumpa ega ka seda, et majal on siiani parandamata rida puudusi. „Korterit müües on üks jutt, kuid pärast käitutakse hoopis teist moodi,“ sõnab Fedorov pettunult.

Korter kui äripind vaikiti maha

Etteheiteid jagub Ivanovi tegevusele ka Peterburi transpordiettevõtjal Sergey Vasilyevil. Kuna kinnistu sihtotstarve on 90 protsenti elamumaa ning ülejäänu ärimaa, siis esimese korruse korterid on ametlikult äripinnad ehk mitteeluruumina registrisse kantud külaliskorterid.

Vasilyevi sõnul ei informeerinud müüja teda, et ostetav korter on äripind - sellest kuulis ta alles notari juures tehingut kinnitades. „Mul oli BC 26 OÜ-ga sõlmitud eelleping ning seal ei olnud kirjas, et tegemist on äripinnaga. Seal on kirjas, et see on korteriomand. Ma ei teadnud, et Eestis on võimalik elumajas osta äripinda. Maakler jättis sellest meile rääkimata,“ lausub Vasilyev.

Tema sõnul oli tal kuni korteri ostuni Eesti ja eestlastega ainult positiivsed kogemused ning ta poleks osanud arvata, et võib siin petta saada.

Et Vasilyev oli korterisse investeerinud juba ligi 15 000 eurot, siis tehing ära ei jäänud. „Lepingule alla kirjutama survestas ka see, et olime juba hulga raha korterisse pannud. Olime nende pakutud sisustusest, mis tähendas kõige odavamat sanitaartehnikat ja kahhelplaate jm, loobunud ja ostnud enda raha eest korraliku sisustuse,“ selgitab ta.

Ta ütleb, et tema jaoks oli see kallis kinnisvara, mille ostis perega seepärast, et see on Peterburile lähedal ja siin on imeilus loodus, hea kliima, meri, rahu ja vaikus. Narva-Jõesuu kiitmise juurest jõuab aga Vasilyev jutuga terve maja garantiitööde ning ventilatsiooni probleemideni. Eelmisel aastal tellis ta terviseametilt korteris õhu liikumise kiiruse mõõtmise ning selgus, et normtasemest oli see koguni kaks kuni kolm korda madalam.

Kas Te soovitate Brave Capitalilt korterit osta? „Hoidku jumal selle eest, et kellelgi nendega tegemist oleks! Mina istun selle ärikinnisvara otsas ja ei tea, mida ma sellega peale hakkan, kuidas ma saan edasi liikuda? Mind juba hoiatati, et seda on keeruline maha müüa,“ sõnab Vasilyev.

Brave Capital: tegutseme mõistlikus järjekorras ja vastavalt ilmale

BC 26 OÜ ning emafirma Brave Capital OÜ juhatuse liikmele Arto Kalevi Autiole saadetud kokkusaamise ning Narva-Jõesuu arenduse probleemidest rääkimise palvele vastas kirjalikult Brave Capitali avalike- ja investorsuhete juht Linda Eichler.

Miks on Brave Capital venitanud garantiitööde tegemisega?

BC 26 OÜ on võtnud endale garantiikohustused, kuigi vastutav ehitaja (Sfinks Ehitus - toim.) pankrotistus. Esimese hoone garantiiperiood on tänaseks lõppenud ning korteriühistule on saadetud konkreetne garantiitööde ajakava garantii alla kuuluvate puuduste likvideerimiseks sellel suvel. Teise hoone garantiiperiood lõpeb selle aasta lõpus, aga ka selle hoone kohta on saadetud garantiitööde ajakava korteriühistule. Vajadusel seda täiendatakse.

Garantiitöid tehakse mõistlikus järjekorras ja tingituna Eesti ilmastikust ei saa mitmeid töid teha talvel. Kuni garantiiperioodi lõppemiseni on BC 26 tellitud ja tasutud töid kiireloomuliste probleemide lahendamiseks kogunenud tänaseks üle 20 000 euro suuruses summas.

Garantiitööd on fikseeritud aktiga, mis on koostatud koos korteriühistu esimehe Alina Sozonovaga, kes on heaks kiitnud kõik ehitusgarantii alla minevad tööd. Täiendavalt lisati garantiitööde nimekirja töid, mis on põhjustatud korterelamu ebaperemehelikust majandamisest ja mis ei kuulu ehitusgarantii alla. Kokkuvõttes on BC 26 selgelt olnud vastutulelik ja valmis ehitajast põhjustatud probleemide kõrvaldamist korraldama ja rahastama.

Millal viib Brave Capital Dmitrii Fedorovi korteris mürataseme eluruumidele kehtestatud normi piiresse?

BC 26 kinnitab, et sai teavituse mürast jaanuaris ja on selle aktsepteerinud kui puuduse, mis on tingitud kas arhitekti valest hinnangust ehitusprojektis või ehitaja poolt valitud mürarikkast seadmest ning sellega peab garantiikorras tegelema. Vastavaid töid on BC 26 ka rahastanud samal kuul ja vajadusel tegeleb sellega edasi kuni puuduse likvideerimiseni.

Maakler Pavel Ivanov käis Dmitrii Fedoroviga tema soetatud korterit enne ostu vormistamist külastamas mitu korda ja külastuste ajal ei täheldanud müra ei maakler ega klient, sellest ei olnud teadlik ka BC 26 juhatus.

Hoone on ehitatud vastavalt projektile, mis on koostatud vastavalt seadusele ja kehtivatele normatiividele. BC 26 ei ole ei ehitus- ega insenertehniline organisatsioon ega oma kvalifikatsiooni selgitamaks müra põhjuseid ega selle likvideerimise võimalusi. Seega on probleemi lahendamiseks meie hinnangul ainuvõimalik aktsepteerida tellitud ekspertarvamust.

Miks Brave Capitali maakler ei teavitanud Sergey Vasilyevit, et ta ostab äripinna ning mis sellega kaasneb?

Kõikidele esimese korruse korterite ostjatele selgitas nii lepinguline maakler Pavel Ivanov kui ka notar, millise asjaõigusliku omandiga on tegu. Sergey Vasilyev viibis notaris ligikaudu neli tundi ja lasi notaril endale kõik asjaolud lahti selgitada, mistõttu on arusaamatu tema praegune pretensioon. BC 26 ei oska öelda, kuidas on võimalik, et maakler ja notar oleksid klienti kuidagi eksitanud - sellist instruktsiooni ei ole BC 26 kunagi andnud. Vasilyeviga sõlmiti lihtkirjalik leping maakleri poolt käsiraha tasumiseks summas 4200 eurot mais 2013.a. Vastavalt seadusele ei ole lihtkirjalik leping kinnisasja soetamiseks siduv ja kliendil oleks olnud alati õigus küsida tagasi tasutud käsiraha.

Kuidas olete hoolimata mitmete elanike tõsistest etteheidetest rahul maakler Pavel Ivanovi professionaalsusega BC 26 OÜ korterite müügil?

Kuulujutte maakleri kohta ei oska kommenteerida, selle maakleri ettevõttega oli sõlmitud käsundusleping, mille alusel maakler kortereid müüs. BC 26-le ei ole laekunud ühtegi kirjalikku pretensiooni maakleri tegevuse kohta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785