7. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestit väisavad BIM eksperdid

Foto: Technopolis Ülemiste
BIM tehnoloogia rakendamine annab võimaluse liita ehituses kõik projekti osapooled üheks meeskonnaks – kogu töötsükkel alates projekteerimisest lõpetades hoone ülalpidamisega on lihtsamini jälgitav ja hallatav tänu ehitusinfo mudelile.

„Kõrgemat tehnikaharidust on Tallinnas antud juba peaaegu sada aastat, kuid ehitusinsenerid, kes täna ülikooli lõpetavad, peavad orienteeruma väga hästi mitmetes eri elualades ja vältimatult on üheks selleks tänapäeval virtuaalne töökeskkond,“ ütles Tallinna Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo. „Tänapäevased töökeskkonnad ja –vahendid peavad aitama inimestel teha paremat tööd, vältida vigu ning anda paremat ülevaadet kõigest toimuvast."

„Mudelprojekteerimine on arhitektide ja projekteerijate tuttav töövahend, kuid see peab saama igapäevaseks töövahendiks ka ehitajatele ning haldajatele,“ ütles TTÜ Ehitustootluse instituudi direktor professor Irene Lill.

„Tallinna Tehnikaülikool viis möödunud suvel ehitusettevõtjate seas läbi uuringu, millest selgus, et uudsete võimaluste kasutamine ei ole veel suure osani ehitajatest jõudnud. BIM tehnoloogiat arendatakse selles suunas, et süsteemselt siduda hoomamatu mahuga ehitusinfo ehitise kogu elukaare vältel, alates ideest kuni selle lammutamiseni. Ehitusinfo modelleerimine muudab kogu ehitusprotsessi kiiremaks, kvaliteetsemaks ning optimaalsemaks,“ lisas Lill.

BIM (Building Information Modeling, inglise.k) ehk ehitusinfo modelleerimine loob platvormi, mis seob ehitise info ühtsesse 3D mudelisse ning võimaldab projekti erinevatel osapooltel ühtse meeskonnana tegutseda kogu projekti eluea vältel, alates projekteerimisest ja ehitusest kuni hoone ülalpidamiseni välja.BIM ei ole tarkvara ega ainuüksi 3D mudel vaid terviklik protsess!

Allikas: BIMSummit

BIM on ehituses avalike hangete puhul kohustuslik alates sellest aastast Ühendatud Kuningriikides (UK). Sama suunda on võtmas teised suuremad Euroopa riigid nagu Saksamaa, Prantsusmaa. Riiklikud standardid BIMi kasutuse kohta on paigas ka Norras. Koos Norraga teevad tihedat koostööd Rootsi ja Soome, kes ühiselt jälgivad arenguid UK-s ja proovivad kohandada seda oma riigis.

Nordeconi BIM-projektijuht Miina Karafini sõnul aitab BIM vältida asjatut tööd. „BIMi kasutusvõimalused ning sellest saadav kasu on suur: näiteks on võimalik mudeleid ja simulatsioone kasutades juba ehitamise algfaasis planeerida paremini platsitöid, vältida vigu, saada paremat ja ülevaatlikumat infot kogu projektist, reageerida kiiremini muudatustele, hoida kokku kulutusi, vältida dubleerimisi ja nii edasi," rääkis Karafin.

Märtsis ja aprillis väisavad Eestit mitmed BIM eksperdid, kes on ise nii tellija, kasutaja kui ka tarkvara looja rollis.

Aprillis räägivad MTÜ BIMSummit ja Tallinna Tehnikaülikooli Ehitusteaduskonna koostöös korraldataval BIMSummit konverentsil BIMi rakendamisest René Schumann Saksamaalt, Erik Sanford ja  Jeremy Thibodeau Ameerika Ühendriikidest. Lisaks räägivad oma kogemustest eksperdid Eestist.

Märtsi lõpus külastab Eestit UK BIMi rakendamise üks vastutajaid ning temaatika eestvedajaid Don Ward, kes viib läbi Eesti ehitusettevõtjatele ühepäevase koolituspäeva.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785