Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 11. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko kasvatas dividende

Foto: Raul Mee
Merko Ehituse käive ja kasum vähenesid nii neljandas kvartalis kui ka aasta kokkuvõttes, kuid juhatus tegi ettepaneku tõsta dividende. Ettevõte kasvatas oma tegevusmahte nii välisturgudel kui ka kinnisvaraarenduses.

Merko aktsia hind on täna hommikul Tallinna börsil tõusnud juba üle 5%, 8,2 eurole.

Ettevõtte neljanda kvartali käive oli 66 miljonit eurot ning see vähenes aastaga 5,3%. Puhaskasum langes samal ajal 7,3%, 4,4 miljonile eurole.„Madalseisus oleva Baltimaade ehitusturu tingimustes ületas kontserni aastatulem, eriti neljanda kvartali kasum, mõnevõrra meie ootusi. Positiivne oli müügitulu ja kasumi kasv Leedus, samuti võib rahule jääda kinnisvaraarenduse valdkonna tulemustega," ütles Merko Ehituse juhatuse esimees Andres Trink.

„Eestis on ehitustellimuste maht selgelt langenud insenerehituses, millest tulenevalt oleme juba koosseise vähendanud välisvõrkude valdkonnas. Samas on kontserni töötajate koguarv kasvanud, seda just Leedus lisandunud töötajate arvel. Müügitulu oleme hoidnud mullusel tasemel eeskätt üldehituse ja korteriarenduse valdkonna toel. Kinnisvaraarenduse valdkonna müügitulu on kasvanud 54%, moodustades 28% kontserni müügitulust. Oleme 2015. aastal investeerinud käivitatud uutesse ja töös olevatesse arendusprojektidesse 42 miljonit eurot ning jätkame investeeringuid ka 2016. aastal,“ lisas Trink.

Dividendideks 90% kasumist

Möödunud aasta käive kokku oli 251 miljonit eurot ja see püsis 2014. aasta tasemel. Puhaskasum kahanes aga 10%, 10 miljonile eurole. Kasum enne makse oli 11,7 miljonit eurot.Ettevõtte teatel on vähenenud riiklikke tellimusi rajatiste valdkonnas kompenseerinud eratellimused hoonete valdkonnas ja kinnisvaraarenduse projektid. Väljaspool Eestit teenitud müügitulu osakaal kasvas 38%ni ning kinnisvaraarenduse oma 28%ni.Merko Ehituse juhatus teeb ettepaneku maksta aktsionäridele dividendidena välja 90% eelmise aasta kasumist ehk 9 miljonit eurot, mis on 0,51 eurot aktsia kohta. Möödunud aastal maksti eelnevate perioodide kasumist dividendiks 0,41 eurot ühe aktsia kohta ja vähendati aktsiakapitali 0,23 eurot ühe aktsia kohta.„Oleme teinud ettepaneku maksta aktsionäridele dividende üle meie 50–70%se sihttaseme, kuna näeme, et Balti ehitusturul on tellimused jätkuvalt madalseisus, hinnad all ja ka korteriturul on pakkumine suurenemas ning sellises turuolukorras on kasumlikkuse parandamine keeruline,“ sõnas Trink.

 

Kinnisvaraarendus edeneb

Trink märkis praeguse olukorra kohta, et arvestades riiklike tellimuste madalseisu, kus nende osakaal lepingute portfellis on langenud alla 20%, keskendub Merko jätkuvalt projekteerimis- ja ehituslepingute pakkumisele eratellijatele, sealhulgas rahvusvahelistele ettevõtetele. "Suutsime eelmisel aastal meie lepingute portfelli seisu tervikuna tugevdada, seda eelkõige Eestis, kuhu lisandus märkimisväärseid tellimusi veel ka viimases kvartalis. Lätis ei õnnestunud viimasel paaril aastal töös olnud suurobjektidega võrreldavas mahus lepinguid sõlmida, ent oleme Läti turul jätkuvalt aktiivsed,“ lisas Merko juht.

Korterite müük kasvas

Ettevõtte 12 kuu brutomarginaal oli 9,1% ja puhaskasumimarginaal 4%. 2015. aasta kasum enne makse oli 11,7 miljonit ning neljandas kvartalis 4,7 miljonit eurot.Mullu müüs kontsern 403 korterit kogumaksumusega 61 miljonit eurot, võrreldes 2014. aastal müüdud 395 korteri ja 39 miljoni euroga (käibemaksuta). Neljandas kvartalis müüdi 155 korterit kogumaksumusega 19 miljonit eurot (käibemaksuta).Suuremate objektidena olid Merkol neljandas kvartalis Tallinnas töös Hiltoni hotelli ehitus, T1 kaubanduskeskuse ja Öpiku Maja projekteerimis- ja ehitustööd, Põhja-Eesti Regionaalhaigla Mustamäe korpuste rekonstrueerimine ning Lennujaama trammiliini projekteerimise ja rekonstrueerimise tööd. Neljandas kvartalis valmis Lätis Liepaja kontserdimaja ja Dzintaru 28 kortermajad, Leedus Šilute tuulepargi vundamendid ning Nordbalt Klaipeda jaam.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785