Autor: Tõnu Toompark • 9. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valminud eluruumide arv lõi järjekordse rekordi

Kortermaja ehitus
Foto: Andras Kralla
Kinnisvaraanalüütik Tõnu Toompark, Adaur Grupp OÜ / Kinnisvarakool OÜStatistikaameti andmetel sai 2015 IV kvartalis Eestis kasutusloa 1292 eluruumi. Viimati kirjutasime neljakohalise numbriga kasutusloa saanud eluruumide arvu 2008. aastal.

Kogu 2015. aasta jooksul väljastati kasutuslube 3987 eluruumile. See on ülemöödunud 2014. aastast 45% enam, mil kasutusloa sai 985 eluruumi.

Arvestades tänast aktiivset uute elamispindade turgu, kasvavat väljastatavate ehituslubade arvuja kinnisvaraturu inertsust, võib hõlpsalt prognoosida, et kasutuslubade ehk valminud eluruumide arvu kasv jätkub veel vähemalt aasta-pooleteise jagu.

Arvestama peab, et arendustegevus on peaasjalikult koondunud Tallinnasse ja selle vahetusse ümbrusesse, lisaks üksikutesse Eesti suurematesse linnadesse. Muudes piirkondades valmivad eluruumid arendatakse peamiselt omatarbeks ehk väga väikeses mahus. See aga tähendab, et väiksemate asulate või piirkondade elamufondi kvaliteet järjest halveneb, sest uut kvaliteetset pinda turule juurde ei toodeta.

Valminud eluruumide arv (tk) ja pind (m²) kvartalite lõikes

Kasutusloa saanud keskmine pind, m²

Valminud eluruumide arv (tk) ja pind (1000m²) aastate lõikes

Kasutusloa saanud eluruumi keskmine pind, m²

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785