26. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon rahastab ehituse üle-euroopalist BIMiga kohanemist

Kahemõõtmeliste projektide aeg hakkab otsa saama
Euroopa BIM Töörühma grupp kinnitas üle-euroopalise „BIMi käsiraamatu“ tootmist, millega luuakse juhised avaliku sektori projektidele ning mis on abiks järjepidevale uudsele praktilisele lähenemisele üle Euroopa Liidu.

BIM (ingl k Building Information Modelling), rahavakeeli tuntud kui 3D projekteerimine, mis aitab ennetada keerulisemate sõlmede ning ehituslike kommunikatsioonide ristumisi.

BIMi kasutatakse ka tänapäeval ehitusprotsesside juhtimisel, ehituse eelarvestamisel ning hoonete haldamisel.

BIMi üks eesmärke on muuta ehitusobjekt kõigile osapooltele võimalikult läbipaistvaks ning arusaadavaks nii planeerimisel, ehitamisel kui ka haldamisel

Uus käsiraamat ei saa olema juriidiline dokument, ent kätkeb lähenemisi, kuidas Euroopa Liidu liikmesriigid saaksid uha enam ja edukamalt rakendada BIM projekteerimist ning selle võimaluste kasutamist avaliku sektori hangetel.

Projekt on rahastatud Euroopa Komisjoni poolt ning koostatakse Euroopa Liidu ülese BIM töörühma poolt, kuhu kuulub 40 professionaalset nõustajat ning väiksemad töörühmad.

BIM töörühma eesotsas on Suurbritanniast (UK) Adam Matthews, kes on UK BIM töörühma rahvusvahelise suuna juht. Et UK on olnud viimasel ajal Euroopas BIM valdkonnas juhtival positsioonil, siis saavad nad ka antud projektis juhtiva rolli.

Käsiraamatu tehnilise poole juhiks on valitud Mark Bew (UK) ning kogu programmi juhiks Richard Lane (UK).

„Käsiraamatu peamine eesmärk on luua BIMi kasutamisest selgem ülevaade üle Euroopa. Käsiraamatus saavad olema peamised suunised, millest riigid saavad lähtuda, kui nad soovivad hangetel BIMi kasutusele võtta. Käsiraamatu üks osa saab olema ka praktiliste näidetega, kuidas on varasemalt BIMi ehituses kasutatud,“ rääkis Matthews.

Käsiraamatus saab olema kolm peamist teemat:

- Hangete praktika ning menetlustoimingud; - BIMi tehnilised kriteeriumid; - hariduse ning oskuste arendamine.

Eesti rolliks jääb antud projektis kommunikatsiooni koordineerimine, mida esindab Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumist Virgo Sulakatko.

„Projekti puhul on väljakutse kuidas balansseerida erinevate riikide praktikate vahel, sealhulgas erinevad ehituslepingud ning lepingupõhimõtted,“ rääkis Matthews.

Üle-euroopalisse BIM töörühma kuulub 14 Euroopa riiki: UK, Itaalia, Portugal, Norra, Taani, Rootsi, Soome, Eesti, Slovakkia, Austria, Saksamaa, Holland, Prantsusmaa ja Island.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785