Autor: Tõnu Toompark • 19. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvaarvu vähenemine vähendab elamispindade nõudlust

Kortermaja
Foto: Lukas Köller/Unsplash
2015 III kvartalis sündis statistikaameti andmetel Eestis 3 859 last. See on õige pisut vähem kui aasta tagasi, mil sündis 3883 last. Nii sündide kui surmade trend on viimastel aastatel olnud üsna stabiilne. Nukker tõdemus, et surmade arv ületab sünde viib tulevikus elamispindade nõudluse vähenemisele.

Kinnisvaraturu vaatevinklist võetuna on lapse sünd üks oluline tegur, mis paneb inimesed uut eluaset ostima. Olgu selleks eluasemeks siis üürikodu või ostetav elamispind.

Nukra sündide statistika kõrval tuleb  tõdeda, et inimeste väljaränne on täiendav oluline tegur, mis vähendab rahvaarvu. Välja rändavad peamiselt noored ja tugevad inimesed, kes on elamispindade turu mootor.

Need kurvad arengud panevad meid tõdema, et Eesti elamispindade turu oluline risk on demograafiline pilt.

Olukord ei paista hetkel väga katastroofiline, sest Eesti kinnisvaraturu trende loova Tallinna elamispindade turg õitseb - tehingute arv kasvab ja hinnad püsivad.

Selle taga on asjaolu, et Tallinna elanike arv ikka veel kasvab. Peatselt jäävad aga linnatagused vallad tühjaks ja Tallinnasse tuleb inimeste pealevool saab otsa.  See võib tekitada olukorra, mida pealinnas veel nähtud ei ole, kus mõnest suuremast mitte kõige paremas heakorras olevast kortermajast on ainult osad korterid asustatud ja osad korterid hüljatakse kui väärtusetud.

Elussünnid ja surmad, kvartaalselt

Elussünnid ja loomulik iive, aastate lõikes

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785