Sõida virtuaalselt mööda jääteed Hiiumaale

Jäätee mandri ja Hiiumaa vahel
Jäätee mandri ja Hiiumaa vahel

Tavapäraselt pöörame tähelepanu maismaateede olukorrale, siis tänavuse talve puhul on põhjust rääkida ka teedest mere peal, mis tagavad püsiühenused mandri ka saarte vahel.

Külma talve puhul on eesltased ja eriti saartel elavad inimesed juba harjunud jäätee võimalikkusega, mis säästab neid praamide järjekorras seismist. Kui meile, eestlastele tundub see ühe talve osana, siis muu maailm peab seda üsna ekstreemseks.

Kui mõned päevad tagasi ületas BBC uudistekünnise Pärnus lumes toitu otsiv orav, siis eile ületas BBC uudiskünnise Euroopa pikim 25 kilomeetrine jäätee mandri ja Hiiumaa vahel.

Jäätee Rohuküla ja Heltermaa vahel avati 7. jaanuaril.

Jääle lubatakse sõidukeid, mille mass ei ületa 2,5 tonni. Trass on 25 kilomeetrit pikk ja tähistatud kadakatega. Maanteeamet palub enne jääle sõitmist kindlasti tutvuda kaldalolevate infotahvlitega ja rangelt kinni pidada jääteel kehtivatest reeglitest. Trass on avatud ainult valgel ajal.

Autosid lastakse jääteele sõitma iga 2 minuti tagant. Kui tavapäraselt kehtib maanteedel maksimaalse kiiruse piirang, siis jääteedel kehtib minimaalne kiirusepiirang 70 km/h. Samuti ei tohi jääteel peatuda. Aeglasem liikumine võib tekitada jää pinnale pigem kahju.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed