Autor: Lauri Leet, kaasautor • 3. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Somelar: RKAS ei soovi olla pelk varustuskomitee

Foto: Raul Mee
Riigi Kinnisvara ASi värske juhatuse esimees Urmas Somelar märkis tänasel Eesti Ehituskonverentsil, et Riigi Kinnisvara on koht, kus istub tark tellija ning selle suuna hoidmisel kavatseb ettevõte ka edaspidi toetuda väärtuspõhistele hangetele.

Juhatuse esimehe kinnitusel on Riigi Kinnisvara AS on asutus, kus kuulatakse ära ministeeriumide ja riigiasutuste soovid ja saavutatakse nende vajadustele vastav kvaliteetne tulemus. Somelari sõnul ei soovi ettevõte olla vaid „segane varustuskomitee”. „Selline ettevõte, kes teostab vaid hankeid ning kus kaob inseneripädevus, me olla ei soovi. Pigem soovime hästi ehitada, hästi kinnisvara hallata ja olla seeläbi professionaalsed.”

RKASi üldistest lähiaastate eesmärkidest nimetas Urmas Somelar jätkuvat edasiminekut riigi poolt nimetatud suundadega: tsentraliseerimine ja optimeerimine, suurem tähelepanu pööramine enne ehituse juurde asumist vajalikele ettevalmistavatele töödele ning liikumine väärtuspõhiste hangete suunas. „Samuti soovime kasutada senisest rohkem BIM-projekteerimist ning hangetesse rohkem sisse kirjutada täpsemaid kvalifitseerumisnõuded,” loetles Somelar.

Otsuseid tuleb avalikkusele põhjendada

Tähtis on tema sõnul ka ettevõtete võrdne kohtlemine ning oma otsuste selgem põhjendamine avalikkusele. „Pole saladus, et Tallinna vangla hanke võitmise üle käib senini arutelu, et kuidas selline otsus. Edaspidi peame avalikusele oma otsuseid paremini põhjendama.”

Somelar jäi skeptiliseks energiasäästlike hoonete teemal. „Kodanikuna ja maksumaksjana arvan, et nullenergiahoonete ehitamine on hirmkallis ja meil ei jätku kõigeks selleks piisavalt raha.” 

Riigi Kinnisvara ASi üks olulisemaid innovatsiooni toetavatest tegevustest on rakendatavad väärtuspõhised hanked. „Kõige odavama hanke puhul me saamegi selle, mida ostame. Väärtuspõhise hanke juures pakkuja selgitab, kuidas ja milliste vahenditega on plaanis teenust pakkuda. Seda hinnatakse puntkipõhisena ning see annab meile parema tulemuse kui lihtsalt rahapõhised hanked. Rahapõhises hankes aetakse kopikas nii pooleks kui pooleks ja hiljem hanke täitmisel ilmselt veel rohkem pooleks,” märkis Somelar.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785