Autor: Tõnu Toompark • 24. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: uusarenduste tehingute osakaal on tõusutrendis

Autor: EPA
2015 III kvartalis tehti Eestis elamispindadega 9769 tehingut. Samal ajal sai kasutusloa 983 eluruumi. Kui tinglikult arvestada, et eluruumidega tehakse stabiilse turu tingimustes enam-vähem sama palju tehinguid, kui neid valmib, võib öelda, et kogu Eesti elamispindade tehingute arvust 10% tehinguid tehakse uute eluruumidega.

Toodud arvutusmetoodika on kaugel täiuslikkusest, kuid selle dünaamika näitab selgelt elamispindade arendamise turu aktiivsuse muutust.

Täna oleme uusarenduste osas märksa paremas seisus kui näiteks 2011.-2013. aastatel. Samas oleme kaugel neist tasemetes, mil kinnisvaraarendust võis näha pea kõikides maakonnakeskustes ja teistes turu aktiivsemates piirkondades 2005.-2007. aastatel.

Eluruumide tehingute arv ja valminud eluruumide arv (EESTI)

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785