Autorid: Äripäev, Редакция специальных проектов Äripäev • 15. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlased ehitavad väiksemaid kodusid

Autor: Pixabay
Viimase kuue aastaga on soomlased hakanud ehitama väiksemaid elamispindu - nende kodud on muutunud 25 m2 võrra pisemaks.

105 m2 suurune on keskmine uus kodu Soomes

Kui veel 2008. aastal ehitatud elamispindade keskmine ruutmeetrite arv oli 130, siis möödunud aastaks oli see kahanenud 105 ruutmeetrini. Keskustesse koondumine ja linnastumine on tekitanud nõudluse just väiksemate kodude, sh üüripindade järele. Kokku peaks tänavu Soomes juurde ehitatama 27 000 elamispinda, mida on mullusest 3% rohkem.  

Eramute rajamises püsib aga vaikelu. Kui 2012. aastal alustati Soomes ligi 10 000 eramu ehitamisega, siis näiteks mullu sai katuse alla umbes 6000 eramut ja sama vähe ehitatakse neid juurde ka tänavu. Need on Soome eramuehituses väga pika aja jooksul kõige madalamad numbrid, kusjuures paranemismärke ei oodata ka 2016. aastal.

"Linnastumine ja migratsioon tingivad jätkuva nõudluse keskustes asuvate elamispindade järele. Eriti just Helsingis ja selle ümbruses ehitatakse  murettekitavalt vähe, kui võtta arvesse ka kiiresti muutunud olukorda pagulastega," ütles Rakennusteollisuus RT peaökonomist Sami Pakarinen.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785