2. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Superministeeriumi arhitektuurikonkursi võitis Amhold ja Karisma arhitektid

Foto: Amhold AS
Superministeeriumi hoone ehitus takerdus sel aastal vaidluste rägastikku, kus viimasel hetkel avastati, et ühendatud ministeeriumide hoone lahendus ikkagi ei sobi. Seetõttu tuli korraldada uus avalik arhitektuuri konkurss. Kui palju erineb uus lahendus eelmisest, saavad hinnata juba lugejad ning oma ala eksperdid.

Väljavõte arhitektuurikonkursi hankedokumentidest

2013 aasta toimus riigihange, EA Reng poolt koostatud projekti alusel, leidmaks arendajat SA1 büroohoone väljaehitamiseks. Antud Riigihanke tulemusel laekunud pakkumised ületasid eeldatavat hoone rendihinda, st ka hoone ehitushinda ca 50%. ning hange tühistati

2014 a. toimus teine riigihange leidmaks SA1 büroohoonele arendajat. Uueks tingimuseks seati, et arendaja võib muuta ka olemasolevat ehitusloa aluseks olevat projekti. Antud riigihanke võitjaks osutus OÜ 2 Torni

1.4.2015.a. on OÜ 2 Torni koostanud eskiisprojekti ning esitanud selle Tallinna Linnaplaneerimise Ametile (TLPA) uute projekteerimise tingimuste saamiseks, et muuta kehtiva ehitusloa aluseks olevat projekti. Projekteerimistingimuste väljastamise menetluse käigus küsis TLPA arvamust ka Eesti Arhitektide Liidult (EAL) ning EAL seisukohalt on vajalik korraldada SA1 büroohoone ehitusloa aluseks oleva projekti muutmisel uus avalik arhitektuuri konkurss.

Kevadel teatas Tallinna Linnaplaneerimise Amet seisukoha, et  Suur-Ameerika tn.1/ Väike-Ameerika tn.2 kinnistule rajatava büroohoone ehitamiseks tuleks korraldada uus arhitektuurikonkurss.

Seda arvestades korraldas hoonestaja, OÜ 2Torni eestvedamisel koostöös Eesti Arhitektideliidu ja Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsiga arhitektuurse ideekonkursi. OÜ 2Torni teatel on nii büroohoone tulevasel üürnikul kui hoonestajal soov saavutada linnaruumi ja kasutuse seisukohalt parim võimalik tulemus.

Konkursile laekus 11 tööd, millest komisjon kvalifitseeris 10 tööd žüriile hindamiseks. Žürii töö tulemusena selgusid parimad tööd.

Vastavalt võistlustingimustele hindas žürii arhitektuurse lahenduse sobivust linnaruumi, lahenduse innovaatilisust ja võimet olemasolevat keskkonda väärtustada. Lahenduse funktsionaalsust, energiatõhusust, ruumiplaneeringu vastavust büroohoone rentnike vajadusele ja lähteülesandele s.t ruumide paigutus vastavalt hoone kasutusfunktsioonile, teostamise ja ekspluatatsiooni ökonoomsust.

Tulemused

I koht "Valged"

AS Amhold ja Karisma Arhitektid OÜArhitektid Kai Süda, Risto Parve ja Mait Väljas

Zürii hindas võidutöö puhul soliidset tasakaalu, minimalistlikku vormikeelt, selgust ja lihtsust, intelligentset delikaatsust, diskreetselt väärikat ning linnaruumis tasakaalu loovat lahendust. Võidutöö puhul oli märgitud, et ajaloolisest aspektist pakutav maht ei konkureeri endise, kinnistul olnud hoonega, kuid jääb hea maitse piiridesse. Järgitud on ruumiplaneeringut, ning tulevase kasutaja poolt seatud tingimusi.

Märkusena on lisatud siiski, et töö edasise arenduse käigus on tarvis täpsustada fassaadisüsteemi detailne lahendus ning lõpptulemuses ei tohi kannatada lõpptarbija ergonoomika.

II koht "Tõus ja mõõn"

Aasoja Projekt AS ja Arhitektuuristuudio Siim & Kreis OÜArhitektid Ingris Aasoja, Teresa Malmre, Andres Siim, Aleksandr Zverev

II koha tööl jäi žürii hinnagul puudu see, et vähe oli tähelepanu pööratud peasissepääsu (abs kõrgus ja asetus), ruumiplaneeringu, arhitektuurse kandeskeemi ja hoone nullkõrguse lahendamisele.

"Igatahes hea katse ja julge pakkumine," leidis žürii oma protokollis ning heidab ette seda, et töö ei järginud siiski detailplaneeringu nõudeid ja nõutavat ruumiplaneeringut ning soovitab lugeda tööd tinglikult detailplnaneeringu nõuetele vastavaks.

III koht "Pääsuke"KOKO arhitektid OÜ

Arhitektid Raivo Kotov, Andrus Kõresaar, Jõnn Sooniste, Martin Tago, Liis Uustal, Eleriin Tekko (maastikuarhitekt), Raili Paling (sisearhitekt), Tatjana Päss (3D illustraator).

KOKO arhitektide tööga jäi žüriii rahule, ent nõrkuseks loeti ruumiplaneeringut ning fassaadielementide reaalset teostamise võimalust (resultaati), samuti ei järgitud lõpuni detailplaneeringu nõudeid ja nõutavat ruumiplaneeringut.

Ergutuspreemia "Duaal"

KAOS Arhitektid OÜ ja OÜ ASUM ArhitektidArhitektid Margit Argus, Margit Aule, Katrin Vilba

 

Ergutuspreemia töö puhul hindasid eksperdid julget pealehakkamist ning visuaalset paberikuhja visuaali, ent lahendus ei ole siiski meie kliimavõõtmes ajapüsiv ning  on potentsiaalselt kõrgete ekspluatatsioonikuludega. Žürii kahtles, kas fassaadile pakutud tehnilised lahendused pakuvad parima visuaalse lõpptulemuse.

Arhitektuurilahendus enne uut konkurssi.

 

Loe lisaks ka Arhitektuurikonkursi läheülesande dokumenti ja anna töödele oma hinnang.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785