31. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arhitektid andsid uue idee merekonteinerite kasutamiseks ehituses

Foto: CRG Architects
Kui varasemalt on merekonteinereid kasutatud eramajade ehitamiseks ning see on tundunud pigem snoobide idee, siis nüüd on arhitektid lasknud ideedel lennata ning leidnud täiesti uue lähenemise konteinerite taaskasutuseks ehituses - ehitada neist pilvelõhkujad.

Arhitektibüroo CRG Architects sõnul läheb vaja umbes 2500 merekonteinerit, et luua elamu kuni 5000 elanikule. Kava näeb ette ehitada stuudiokorterid, kus kolmetoalised korterid saaks teha kolmest konteinerist.

Arhitektide hinnangul on taoline projekt kuluefektiivne just materjali poole pealt ning suurepärane võimalus kiiresti ehitada tiheda asustusega piirkondades. Konteinerite toestamiseks saab kasutada raudbetoon konstruktsioone, mis annavad võimaluse paigutada konteinereid loomingulisemalt ning kasutada välisfassaadi puhul erinevaid kujusid.

"See oleks üks kiire lahendusvõimalus just tiheda asutusega piirkondades. Paratamatult seisame silmitsi ülerahvastamise probleemidega linnades, sest aastaks 2013 prognoostiakse, et kuus inimest kümnes jääb elama linnadesse. Seega on tarvis luua üha kiiremaid ja efektiivsemaid võimalusi ehituses," rääkis arhitekt Carlos Gomez.

"Maksimaalselt saab üksteise otsa laduda üheksa konteiner ühikut. See tähendab seda, et kui soovime ehitada kõrgemaid hooneid, peame kasutusele võtma juba toestavad struktuurid," selgitas Gomez. "Kui luua silindriline hoone ja jätta see ise struktuuriliselt seest tühjaks, saame luua korterid, mille kõik aknad on avatud vaatega välja, naabritest eemale. Kõik ventilatsiooni ja küttesüsteemid, trepid ja liftid saab kergesti ehitada maja keskele."

Ehituse lihtsustamiseks on arhitektid välja mõelnud ka konteineritest korterite tüüplahendused, mis lihtsustab ka ehitusprotsessi, ent samas on piisavalt loomingulisust, et luua olemasoleva ruumiga erilahendusi.

Foto: CRG Architects
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785