12. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amsterdami kerkib 3D printeri abil terasest sild

3D printeri abil valmiv terasest sild
Foto: MX3D
Hollandi ehitusfirma Hejimans on teatanud, et kavatseb ehitada 3D printeri abil terasest sila Amsterdami kesklinna. Tegemist ei ole ainult näidisega, vaid sild läheb praktilisse kasutusse.

Projekti algatas Hollandi idufirma MX3D, mis tegeleb peamiselt tööstuslike robotite ja 3D printimise tööriistadega ning arendab tarkvara, mis võimaldab printida erinevatest materjalidest nagu metall ja plast või siis erinevate toormaterjalide kombineerides.

Prinditava silla kavandas Hollandi disainer Joris Laarman, mida Hejimans aitab oma poolse ehitustehniliste teadmistega ja tehnoloogiatega ellu viia.

"See sild näitab, kuidas 3D printimine siseneb lõpuks suurte, funktsionaalsete ja säästva materjalide kasutamise maailma, pakkudes sealjuures loomingulist vabadust," ütles Laarman.

"Tööpõhimõte on väga lihtne," lisas ta. "Meil on ühendatud keevitusmasin ja robotkäsi. Mõlemad masinad on pandud tegema kontrollitus protsesse ja liigutusi. Kuid meil on lisaks välja arendatud tarkvara, mille abil saame neid masinaid juhtida ning lisaks saavad need välja printida unikaalseid keerukaid metallelemente, mis võivad erineda eelmistest."

Idufirma MX3D silla projekti toetavad tuntud tarkvaraarendajad Autodesk, Air Liquide, ABB robootika, STV, Delcam, Within, Lenovo ja avaliku partnerid Delfti ülikool nig Amsterdami linn.

MX3D kinnitusel saad 3D prinditud sild olema tugev, keeruka struktuuriga, mis on tehtud vastupidavast materjalist. Uus tehnika saab ettevõtte sõnul olema kindlasti kuluefektiivne ja paremini skaleeritav kui siiani kasutusel olnud 3D printimise meetodeid.

MX3D ja Amsterdami linn plaanivad 3D prinditud silla asukoha teatavaks teha nii kiiresti kui võimalik.

Kes saab esimeseks 3D printijaks Eesti ehitussektoris, näitab aeg. Võidujooks on alanud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785