5. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sirkel & Mall võtab sihikule eksportturud ja suuna kasvule

Sirkel & Mall OÜ poolt projekteeritud RMK Viimsi Looduskeskus
Foto: Sirkel & Mall arhitektid Erkki Tikk, Urmas Luure
Juulis teatas projekteerimisettevõte Sirkel & Mall OÜ juhi vahetusestl. Seni ettevõtet juhtimist vedanud Paavo Pärn asub ekspordijuhi kohale. Lähema aja strateegia näeb ette keskendumist üha enam välisturgudele. Ehitusuudised.ee uuris firma plaanidest nii endiselt kui ka värskelt juhi ametisse astunud Madis Avi käest.

Projekteerimisettevõtte Sirkel & Mall OÜ tegevjuh positsiooni täidab alates käesoleva aasta juulist Paavo Pärna asemel Madis Avi.

Paavo Pärn töötab edasi ekspordijuhiga. Madis Avi on ettevõttes erinevatel positsioonidel töötanud juba 6 aastat

Mis tingis juhi vahetuse Sirkel & Mallis?

Paavo Pärn: "Juhi vahetuse tingis asjaolu, et välisreiside kõrvalt ei olnud võimalik igapäevaselt ettevõttet juhtida. Kuna eksport on oluline ja Madis oli ka valmis kandma juhi vastutust, siis oli selles osas otsus lihtne. Lisakas 10 aastat tegevjuhina on aeg, kus oleks vaja uut energiat, mis ettevõtte uuele kasvule aitaks. Madisel seda energiat jagub. Kindlasti ei ole Madise juhikssaamine juhus ja üleöö otsus. Madis on Sirkel & Malliga seotud olnud juba kuus aastat ja selle aja jooksul on ta julgelt vastutust võtnud, olnud nii geodeesia ettevõtte juht, projektijuht kui ka müügijuht. Uus juhi vahetus ei too kaasa kindlasti kannapööret ettevõtte arengus. Pigem saavad paljud venima jäänud protsessid lõpule viidud, ning mis kõige tähtsam, Sirkel & Mall on masust lõplikult toibunud ja viimane aeg on ettevõte taas kasvusel suunata. Kuna Sirkel & Mall on alati olnud protsessidest lähtuv ja läbipaistev ettevõte, siis juhivahetus on sujuv üleminek, mitte uue korra kehtestamine uue juhi poolt

Millised on Teie ambitsioonid ekspordijuhina?

Paavo Pärn: "Ekspordi osas on tarvis palju ära teha. Hetkel teeme koostööd viie koostööpartneriga Põhja-Norras. Hea kui aastaga kasvaks partnerite hulk vähemalt kümnele ja ekspordi käive küündiks 400 000 euroni. Lisaks vajab turgutamist eksport Soome, mis tundub justkui sissekäidud rada, ent vajab rohkem tähelepanu. Ekspordi kasv eeldab aga kogu ettevõtte arengut. Juba sellel aastal kasvatame käivet kaks korda, tuleval aastal loodame käibe viia juba 1,5 miljoni euroni, millest siis 400 000 moodustaks eksport."

"Eksportida saab vaid kvaliteeti ja seda ei tohi kasvu juures unustada. Endiselt on aktuaalne mudelprojekteerimine, mis aitab ka ekspordile kõvasti kaasa."

Milline on teie nägemus Sirkel ja Mall OÜ arengust lähema kahe aasta jooksul?

Küsimustele vastab Sirkel & Mall OÜ tegevjuht Madis Avi

Minu lähima kahe aasta eesmärgiks on tegelda strateegiliste küsimustega, kasvatada ekspordivõimekust, luua uusi kontakte, suurendada koostööd rahvusvaheliste ettevõtetega ja tagada konkurentsivõime. Organisatsiooni ülesehitamisel oleme kasutanud strateegiat ja põhimõtet, et ettevõtte meeskond suudab iseseisvalt eksisteerida. Ettevõttes on loodud võimalused iseseisvaks tegutsemiseks ja juurutame ühtset töökultuuri, mis soosib vastutustundlikku tahtejõu rakendamist.

Sirkel&Malli senine ja ka edaspidine suund on olla uuenduslik. Innovatsiooni võtmeteteguriks on meie oma meeskond, kes on meie suurim väärtus nn „intellektuaalkapital“.

Plaanis on kasvatada käivet nii Eestis kui ka suurendada ekspordi osakaalu Põhjamaades. Meie eelis on kindlasti BIM mudelprojekteerimine, mis tõstab ekspordi võimekust. Hetkel toimub meie eksport läbi agentide, aga tulevikus ei ole ettevõtte kasvatamine välistatud läbi liitumiste või üle võtmiste.

Kuidas positsioneerib Sirkel ja Mall OÜ end tänases Eesti projekteerimisturul?

Positsioneerime ennast tugeva inseneribüroona, kelle klientideks on arendajad, ehitajad ja avalik sektor. Objektideks on üldjuhul üle 1000 ruutmeeti netopinnaga korterelamud, büroohooned, lao-ja tootmishooned ning avaliku sektori hooned.

Millised on Sirkel ja Mall OÜ hetkel tugevamad valdkonnad ning millistesse valdkondadesse plaanite fokusseerida kõige enam?

Hetkel kõige tugevamad valdkonnad on ehituskonstruktsioonide projekteerimine, arhitektuur ja eriosade projekteerimine. Plaanis on kaasata ka tugevvoolu ja nõrkvoolu pädevaid spetsialiste, et pakkuda klientidele võimalikult terviklikku teenust.

Täna oleme jõudnud olukorda, kus klient ei küsi projekti maksumust, vaid ta tahab kvaliteeti, et hoida pärast ehitusprotsessis kokku raha ja aega.

Kuidas hindate hetke olukorda projekteerijate tööjõuturul? Kas olemasolevate töötajatega õnnestub kõik ambitsioonid täita?

Täna kõiki ambitsioone olemasoleva meeskonnaga ei täida, kuid meie uksed on avatud uutele projekteerijatele, kes tahavad ise areneda ja olla parimas keskkonnas.

Täna projekteerijaid tööjõuturul intensiivselt tööd ei otsi, pigem tulevad insenerid meieni läbi soovituste ja tutvuste. Kui meie väärtused kattuvad spetsialisti väärtustega, siis leiame ühised eesmärgid, mille nimel tegutseda.

Uue inimese valikul arvestatakse kõrge professionaalsuse kõrval ka olemasoleva personali eripäradega ja meeskonda sobivusega. Et uuel inimesel oleks kergem sisse elada on loodud mentorluse süsteem-uuele ametikohale asunud inimesele määratakse meeskonnast juhendaja.

Viimase aasta jooksul oleme kaasanud meeskonda palju pädevaid insenere. Hektel on kontoris 40 töökohast 2 vaba, kuid vajame laienedes ja töömahu suurenedes veelgi töötajaid. Hetkel oleme jõudnud ruumipuuduse küsimusteni ning esialgu ehitame välja uued tööruumid olemasolevas hoones. Kuid edapidi oleme mõelnud ka mõne arendajaga koostöös uue büroohoone projekteerimist, kus oleks meil ligi 1000 ruutmeetrit büroopinda. 

Milline on teie suhtumine, kui mudelprojekteerimine (BIM) muudetaks kohustuslikuks riigihangetel?

Sirkel & Mall on juba 8 aastat kasutanud 3D-s BIM tarkvara. Seega oleme selle poolt, et riigihangetel muudetakse mudelprojekteerimine kohustuslikuks. Leiame, et see on oluline, kuna BIM tehnologiat kasutades teostame koondmudeli automaatset veakontrolli SOLIBRI programmis. Nii saab kindel olla, et projektist on eemaldatud kõik vead, mis puudutavad geomeetriat.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785