Autor: Tõnu Toompark • 29. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: uued korterid kergitavad keskmist tehinguhinda

Ehitus
Foto: Rolex Del Pena
2015 II kvartali korteriomanditehingute arv oli maa-ameti andmetel 5084. Üle viie tuhande oli korteritehingute arv viimati 2007. aastal ehk kinnisvarabuumi tipus.

Aastane korteritehingute arvu kasv on 16%. Nii võime öelda, et korteriturg on vägagi aktiivne. Korterituru aktiivsuse taga on paljus uusarenduste aktiivne sektor. Uue korteri ostja ostab ühe ja müüb sageli vana korteri - see on faktor, mis võimendab tehingute arvu.

Eesti korteritehingute keskmine hind 2015 II kvartalis oli 1044 €/m2. Sedavõrd kõrgel oli tehingute keskmine hind viimati 2008. aastal, mil hinnad olid juba langema hakanud. Korteritehingute keskmine hind kasvas aastaga 13%.,

Kiire hinnatõusu süüdlast peame taas otsima uusarenduse turult. Uute ehk keskmisest kallimate korterite tehinguhinnad ajavad keskmise üles. Kõrgem hind ei tähenda sugugi, et kinnisvara väärtus oleks aastaga sedavõrd palju tõusnud.

Korteriomanditehingute väärtus (mln €, vasak telg) ja arv (parem telg)

Korteriomanditehingute väärtus (mln €, vasak telg) ja keskmine hind (€/m2, parem telg)

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785