29. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rail Balticut toetab vaid kaks kolmandikku eestimaalasi

Näitus "Rail Baltic -- arengu vedur"
Raudteeühenduse Rail Baltic kavandamisest on teadlikud 68% eestimaalastest ning nendest omakorda samapalju toetab projekti elluviimist. Inimesed teadvustavad Rail Balticut üha enam kui ühendust teiste Balti riikide ja Euroopaga, selgus Faktum & Ariko värskest uuringust.

Uuringu teostaja Faktum & Ariko projektijuht Liina Märtini sõnul teavad inimesed üldjuhul väga hästi, mis projekt on Rail Baltic. “Suur enamus vastajatest teab, et tegemist on raudteeprojektiga ning see ühendab Eesti Balti riikide ja Euroopaga. Vastajad oskavad sageli nimetada ka konkreetseid trassi asukoha plaane ning sellega seotud arutelusid,” lisas Märtin. Kokku 57% Rail Balticust teadlikest vastajatest oskab trassina nimetada Tallinn-Pärnu suunda.

“Kuigi üldine teadlikkus projekti kohta on hea, siis informatsiooni erinevate Rail Balticu teemavaldkondade kohta hinnatakse sageli ebapiisavaks,” tõdes Liina Märtin. „Sellist tulemust võib aga vaadata kaheti – info võib tunduda ebapiisav, kui see ei ole kättesaadav, aga teisalt suurendab vajadust lisainfo järele ka teadlikkuse ja huvi kasv,“ selgitas Märtin. 

Veerand küsitletuist pole projektist kuulnudki

Uuringu kohaselt peab 74% Rail Balticust teadlikest elanikest projekti mõju Eestile positiivseks ning 68% toetab selle elluviimist. "Kui eelmise aasta küsitluselained näitasid kerget toetuse langust, siis nüüdseks on see peatunud ning toetus projektile on püsinud poole aasta tagusel tasemel,” lausus uuringu läbiviija. 

Projekti positiivsete mõjudena näevad uuringus osalejad eelkõige kaubavedude ja transiidi hoogustumist, reisimisvõimaluste paranemist ning kiiremaid ühendusi Euroopaga. Negatiivsena tuuakse välja mõjud trassiäärsetele maa- ja majaomanikele, kahju loodusele ning projekti suurt maksumus.Uuringutulemused koguti juuni- ja juulikuu jooksul üle Eesti telefoniküsitluse käigus ja kokku vastas 1033 Eesti elanikku. Valimi koostamisel lähtuti põhimõttest, et see oleks esinduslik läbilõige Eesti ühiskonnast.Täismahus uuring on kättesaadav siin.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785