29. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiiumaa vanim ehitusfirma iga objekti ei võta

"Ma naudin, mida ma teen, näiteks oma maja ehitades," räägib müürsepp-pottsepa eriharidusega Lembit Vainumäe.
Foto: Veiko Tõkman
"Kui kõhutunne ütleb, et me ei võta seda objekti, siis me ei võta," räägib Hiiumaa vanima ehitusfirma AS LeVa omanik Lembit Vainumäe. "Ei taha hiljem inkassofirma kaudu saamata jäänud raha taga ajada ja omale halle juukseid juurde tekitada."

Ehitusfirma LeVa omanikud Lembit ja Kaja Vainumäe on veerandsada aastat arendanud firmat teadmisega, et edu tagab kvaliteetne töö, sõnapidamine ja korrektne paberimajandus. Aastaid Hiiumaa edukamate ettevõtete edetabelis figureerinud perefirma LeVa pääses tänavu esimest korda ka GaselliTOPi, platseerudes 449. kohale.

Oma firmaga, täpsemalt tootmiskooperatiiviga alustasid Lembit ja Kaja 1990. aasta detsembris. "Täiesti nullist alustasime, isiklike tööriistadega ja esimest tööautot rentisime ühelt firmalt," meenutab Lembit. "Alustades ei olnud meil eesmärgiks saada suureks ehitusfirmaks. Meile oli tähtis, et meil oleks oma aeg, mida saame planeerida, ja teha seda tööd, mida teha tahame." 

Ümberkorraldused ehitusbuumi tõttu

Üheksa viimast aastat on LeVa tegutsenud peatöövõtjana, enne seda olid firmas ehitajad palgal. Kõik nad lahkusid ehitusbuumi ajal 2006. aastal omal soovil, peamiselt Soome paremat palka teenima. Nüüd on needsamad mehed Soomest tagasi, loonud Hiiumaal oma ehitusfirmad ning teevad LeVale allhanget. Aga enam ei küsi nad LeVa omanikelt suuremat palka, vaid teevad pakkumisi, et allhanketöid saada.

"Mina garanteerin alltöövõtjatele alati lepingujärgse tasu," kinnitab Lembit Vainumäe. "Kui me oleme omavahel lepingu teinud ja käed löönud, võib alltöövõtja kindel olla, et tasu tehtud töö eest ta ka saab. Näiteks ootasin ma ühelt tellijalt kolm aastat raha, ent alltöövõtja sai oma töö eest tasu tähtaegselt vastavalt lepingule LeVa omavahenditest."

Milliseid põhimõtteid ettevõttes veel rakendatakse loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785