21. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima valmiv logistikakeskus sai uudse energiasäästliku ja õhkupuhastava katuse

Enerest OÜ koostöös Kate Katused OÜga  paigaldasid sel suvel Rae vallas valmiva Maxima logistikakeskusele Baltikumis ainulaadse eriti energiasäästliku valge välispinnaga lamekatuse, mille titaandioksiidi kiht puhastab UV-kiirtega reageerides õhku.

Ligi 45 000 ruutmeetrise üldpinnaga keskus on üks suurematest ühes järgus rajatud logistikakeskustest Eestis .

Enerest juhatuse liikme Siim Ranniku sõnul sai Maxima logistikakeskus Eestis uudse lahendusena valge välispinnaga lamekatuse, mis on eriline eelkõige kahel põhjusel. „Hele välispind annab soojal ajal suure energiasäästu jahutuselt, samas kui tavalised tumedad lamekatused kipuvad isegi meie põhjamaises kliimas kuumenema suvel kuni saja kraadini. Teiseks sisaldab materjali väline kiht titaandioksiidi, mis annab õhku puhastava efekti seeläbi, et reageerides UV-kiirtega suudab see siduda süsinik-, lämmastik- ja vääveloksiide.“

Ligi 38 000 ruutmeetri suuruse katuse soojustuseks kasutati kahekihilist IKO Enertherm soojustusplaati ning veetõkkena kahekihilist Polygum SBS materjali. Pealiskatteks on maailma juhtiva katusekattematerjalide tootja IKO Group piloottoode Carrara, mille valge pind omab energiasäästlikke kui keskkonda puhastavaid omadusi ehk 100 ruutmeetrit Carrara dioksiidiga katusepinda puhastab tootja andmetel kümne sõiduauto aastase heitgaasikoguse. Konkreetsetest numbritest rääkides ütleb Rannik, et tänaste elektrihindade juures hoiab hoone omanik  30 aasta jooksul tänu unikaalsele katuselahendusele jahutuselt ja materjalide elueast tingituna kokku umbes 193 000 eurot ehk üle 6400 euro aastas.

Maxima logistikakeskuse katusetöödel kasutatatud polüisotsüanuraadi isolatsiooniplaate tunneb kogu maailm nime all PIR, mis annab oma 14 cm paksusega sama soojapidavuse kui 25 cm mineraalvill. Kõrgtehnoloogiline logistikakeskus on mõeldud võimalikult efektiivsel moel teenindama Maxima Eesti kaubandusketti, mis täna ühendab 74 kauplust, 10 kulinaaria- ja kondiitrikeskust ning internetipoodi, tagades tarbijatele laiemat valikut tooteid parema kvaliteedi ja hinnaga. Maxima Eesti kuulub jaekaubanduskontserni Maxima Grupé, mis ühendab 525 kauplust Eestis, Lätis, Leedus, Poolas ja Bulgaarias.

 

 

Energiasäästlikud terviklahendused lamekatustele

Lamekatuste ehitamisel pakub IKO kontsern omalt poolt terviklahenduse, sisaldades vajalike põhi- ja abimaterjale: katusekatted POLYGUM, soojustusplaadid IKO ENERTHERM, aurutõkked POLYGUM, käiguteede plaadid,  kinnitusvahendeid IKOfix ning muud abimaterjalid, näiteks vedelad hüdrotõkked.

„Meie tõenäoliselt kõige põnevamate toodetena võib välja tuua  aurutõkke Polygum Turbo Stick, mis on kõrge Sd-väärtusega (1800m) tugev iseliimuv kile. Materjal kleepub alumise kile eemaldamisel hõlpsasti aluspinna külge ning tänu bituumenliimile võimalik paigaldada teras kandevprofiilile kvaliteetselt ehk aurutõke on ehitusfüüsikaliselt soodsaimas kihis soojustuse suhtes,“ tutvustab Rannik.

Soojustus IKO Enertherm on kõrgelt hinnatud tänu heale erisoojusläbivuse arvule (lamda 0,022 W/mK), mis näitena tagab U-arvu 0,16 135 mm soojustusega. Soojustuse survetugevus on 175 kPa, mis tagab kõvapinnalise jäiga katuse, ideaalse PV-paneelide lihtsa ja külmasillavaba ning potentsiaalsete lekkekohtadeta paigalduse. Tänu soojustuse kaaluvõidule ca 4 kg/m² ei tekita PV paneelide ballastide kasutamine olulisi lisakoorumusi kandvatele konstruktsioonidele.

SBS katusekate IKO CARRARA on ultravalge TiO2 puistega rullmaterjal, millel on ökoloogiline õhku puhastav toime. Materjal on toodetud osaliselt taaskasutatavast materjalist ning omab grafiiditehnoloogial põhinevaid efektiivseid tuleohutusomadusi. Kõrge peegelduvus annab materjalile elueaks 35-40 aastat, mis on teiste SBSidega võrreldes kuni kaks korda pikem. Kokkuhoid hoone jahutusekuludelt on saavutatav 50% madalamalt katusepinnatemperatuurilt ning kokkuvõttes tagavad SBS katusekatte pikem eluiga ja hele pind kiire lihttasuvusaja väiksema amortisatsioonikuluga, kuivõrd hinnalisa on vaid 70 senti ruutmeetri kohta.

Rannik märgib, et kõva katusepind võimaldab loobuda külmasildadest nii PV paneelide kinnitamisel kui ka ei vaja käiguteid katuse teenindamiseks. „Enertherm soojustus ei vaja tuulutust, katus töötab ehitusfüüsikaliselt paremini. Kiire ja ilmastikule paindlikum paigaldus hõlbustab ehitustöid ja väheneb katusetööde maksumus.“

„Ehitades tasub alati uurida erinevaid lahendusi ning teada, et kallimad materjalid võivad tähendada tegelikkuses odavamat lahendust. Kvaliteetne soojustusmaterjal ei kaota oma ehitusfüüsikalisi omadusi niiskuse tõttu, mis koos lihtsa paigaldusega garanteerib arvutuslike soojustakistuste saavutamise praktikas,“ ütleb Rannik, lisades, et tõenäoliselt tänu kasvavatele energiatõhususnõuetele ja võimalusele ehitada saledamaid piirdeid, kasvab PIR kasutamine lähiaastatel oluliselt.

Enerest OÜ pakub maailma juhtiva katuselahenduste ettevõtte IKO GROUP toodetele 10 aastat garantiid, kui katustöid tagab rahvusvaheliselt tunnustatud kindlustusseltsi poolt tagatud tootja, kasutatakse IKO terviksüsteemi ja sertifitseeritud paigaldajaid ning kohapeal viiakse läbi tehase järelvalve, lõppülevaatus ja vigade korrigeerimine. 

www.enerest.ee

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785