20. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilmus esimene eestikeelne raamat energiasalvestitest

Tallinna Tehnikaülikooli elektrotehnika instituut andis välja esimese eestikeelse raamatu energiasalvestitest ja salvestustehnoloogiatest.

TTÜ elektrotehnika instituudi vanemteaduri Argo Rosina, soojusenergeetika õppetooli vanemteaduri Siim Lingi, ülikondensaatoreid tootva ettevõtte Skeleton Technologies juhtivspetsialisti Hardi Hõimoja ning Eleringi elektrisüsteemi analüütiku Imre Drovtari kirjutatud raamat „Energiasalvestid ja -salvestustehnoloogiad“ käsitleb kahte suurt energiasalvestamise viisi: elektri ja soojuse salvestamist.

Vanemteadur Argo Rosina sõnul on energiasalvestid tarkvõrkudes ja taastuvenergia laialdasel kasutamisel üks võtmetehnoloogiaid. „Tarkvõrgud on uudsed elektrivõrkude lahendused, kus on omavahel seotud nii elektri kui ka soojuse tootmine, ülekanne, salvestamine ja tarbimine,“ rääkis Rosin, kes peab TTÜ energeetikateaduskonnas ka prodekaani ametit. 

Väikesaartele ja metsataludesse

„Nii elektri- kui soojussalvesteid kasutatakse tiputarbimise kompenseerimiseks, näiteks päikesepaneelide toodetud või madalama hinnaga ostetud energia salvestamiseks. Salvestite teiseks oluliseks rolliks on varutoiteallikana kasutamine raskesti ligipääsevatest paikades nagu väikesaared ja üksikud metsatalud. Kolmas ja mitte vähem tähtis salvesti ülesanne on õige sageduse ja toitepinge tagamine elektrivõrkudes. See on eriti oluline nõrkades võrkudes, kus tuule- ja päikeseenergia kasutamine võib elektri kvaliteedinäitajad ilmaoludest tingituna mõjutada.“

184-leheküljelises raamatus vaadeldakse nii suurtes süsteemides kui ka hoonetes rakendatavaid salvestustehnoloogiaid. Raamat on kirjeldavat laadi ning seetõttu sobiv ka valdkonda mitte tundvale inimesele. Teosest leiab ka lihtsamaid arvutusnäiteid salvestite valikuks.

Eleringi strateegiajuhi Kalle Kuke sõnul kujuneb energiasalvestamine kahtlemata tulevikutehnoloogiaks. „Energiaturgudel on oluline tagada tehnoloogianeutraalsus ehk anda võrdsed võimalused erinevatele tootmisviisidele, tarbimise juhtimisele kui energia salvestamisele. Eleringi kui Eesti elektri ja gaasi süsteemihalduri missioon on panustada koostöös partneritega uudsete tehnoloogiate arendamisse, mis ei ole veel tõestanud oma turuküpsust,“ selgitas Kukk. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785