Autor: Kairi Oja • 27. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valesti valitud ehitusmaterjaliga maja kukub kokku

Eesti Ehitusmatrjalide Tootjate Liidu tegevdirektor Enno Rebane
Foto: Andras Kralla
Kui katus lekkima hakkab ja viga on materjalis, pole süüdistada kedagi peale iseenda, sest olukorra vältimiseks oleks pidanud kasutama Euroopa tehnilist hinnangut omavaid ehitusmaterjale.

Euroopa tehniline hinnang (ETA) annab tagatise, et materjalid on läbinud põhjaliku vastavushindamise. Seega on ETA ehitusmaterjalide tootja võimalus tõsta oma konkurentsivõimet turul. Tellijal tuleks ehitajalt nõuda, et materjalidel oleks ETA. See annab kindluse, et kogu tootega kaasnev on läbi mõeldud, tehtud on vajalikud katsed ning tootmine on pideva kontrolli all. 

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevdirektori Enno Rebase sõnul annab ETA eeliseid nii tootjale, tellijale kui ka ehitajale. Kliendi jaoks tähendab ETA, et toode on kvaliteetne. Ta tõi näiteks OÜ Rake, kelle suutel fassaadipaneelidel soojustussüsteemina on ETA. Ettevõte on läbi katsetanud paneelide omadused ja teab täpselt kõike ka vuukide niiskus- ning soojustehnilisest toimivusest ja kõigist muudest omadustest. Seda tõendavad Soomes tehtud katsed ja välja antud sertifikaat.

Mõni teine ettevõte toodab Rebase sõnul sarnaseid paneele, mille omaduste kohta osatakse infot anda ainult sisetunde toel. “Ajapikku kaovad viimasena mainitud tootjad loodetavasti ajalukku. Esialgu aga jääb veel palju omaniku ehk tellija enda taha – ta kas tahab kvaliteetset toodet või mitte.”

Loe pikemalt ja põhjalikumalt Äripäeva uudisteportaalist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785