18. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome elamumessil valmib Euroopa suurim puitelamu

Euroopa suurima puitelamu ehitus
Foto: Suomen Asuntomessut
Tänavu Vantaas toimuvaks Soome elamumessiks valmib 186 korteriga puitelementidest korterelamu, mis on suurim omataoline Euroopas. Messi korraldaja sõnul on näidismajade ehitusel tööl ka mitmeid Eesti ehitusmeeskondi.

Suomen Vuokrakodit Oy ja TA-Asumisoikeus Oy tellimusel valmiva hoone arhitekt on Arkkitehtitoimisto Vuorelma Arkkitehdit, ehituse peatöövõtja Soome ehitusettevõte Rakennusliike Roponen Oy  ja projekteerija Finnmap Consulting Oy. Puitelementide peamine valmistaja on Koskisen Oy.

Euroopa suurimas puitelamus on 186 korterit seitsmel korrusel, kokku 10 000 m2 elamispinda ning 80 maaalust parkimiskohta. Elamu puitelementide peamine valmistaja on Koskisen Oy.

Koskisen Oy kinnitusel võttis puitelementide valmistamine 15 töölisel kokku aega ligi aasta: toota tuli 15 000 m2 seinaelemente ja 3200 m2 katuseelemente. Kokku valmis ligikaudu 1000 puitelementi, mõned neist ülisuured mõõtudes 4x 14 m. Lisaks kulub hoone ehitamiseks 1500 m3 liim- ja saepuitu teistelt tarnijatelt.

Betoonvundamendil hoone ehitustööd algasid 2014. aasta augustis ja jõuavad lõpule messi avamiseks tänavu juulikuus. „Seinaelemendid on juba tehases varustatud akende, rõduuste, fassaadikatte ja ventilatsiooni õhukanalitega. Tänu sellele tuleb ehitusplatsil need vaid paigaldada, kinnitada rõdud ning teha teisi alltöövõtutöid. See muudab projekti ellu viimise oluliselt kiiremaks,“ sõnas Koskiseni projektimüügijuht Vesa Saarelainen.

Elamumessi korraldajad loodavad, et ettevõtmine tõstab külastajate teadlikkust puidu võimaluste kohta ja kasvatab koduomanike seas nõudlust puidust korterelamute järele.

Maailma kõrgeim puitmaja, 51 meetri kõrgune 62 korteriga elamu valmib 2015. aasta lõpuks Norras Bergenis. Hoone ehitusmoodulid valmistab Kodumajatehase AS.

Foto: Suomen Asuntomessut
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785