13. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päikesepaneele saab nüüd kinnitada ka seinale

Fassaadile kinnitatav päikesepaneel
Foto: Ruukki
Ruukki laiendab oma tootevalikut uue päikeseenergiasüsteemiga, mida on võimalik paigaldada hoone fassaadile.

Ruukki seinale paigaldatav päikeseenergiasüsteem muudab päikesevalguse elektriks. Paneele saab paigaldada nii uutele kui renoveeritud hoonetele.

„Hoone fassaadil asuvad päikesepaneelid on selge märk hoone kasutajate keskkonnateadlikkusest. Päikesepaneelid toodavad teatud osa hoone poolt tarbitavast elektrist,“ selgitab Indrek Meri.

Päikesepaneelid kinnitatakse hoone fassaadile spetsiaalsete kinnitussüsteemiga, kuhu kuuluvad ka ühenduskaablid ja PV inverterid.

„Kogu seina kõrguses fassaadile paigaldatud päikesepaneelid võivad pika ja mõnikord süngelt mõjuva fassaadi osadeks lahutada ja fassaadi teatud osi rõhutada. Viimistlusdetailid on need, mis muudavad lõpptulemuse muljetavaldavaks, kriitikavabaks fassaadiks,“ sõnab Ruukki arhitekt Petteri Lautso.

50 m2paneelidega kaetud ala tootmisvõimsuseks on 8 kWp. Sellise ala jaoks on vaja 30 kollektorit maksumusega ligikaudu 15 000 eurot.

Ettevvõte pakub ka fassaadi integreeritud päikeseenergiasüsteemi, mis toimib ühtlasi hoone fassaadina.

Päikeseenergia kasvupotentsiaal

Vastavalt põhistsenaariumile on aastaks 2020 Euroopa Liidus nõudlus päikesepaneelide poolt toodetava energia järgi umbes 4%. Päikeseenergia potentsiaalse turuosa suurus varieerub riikide kaupa. Tugevat kasvutrendi ennustavad stsenaariumid hindavad päikeseenergiapaneelide kasutamise tõusu Rootsis 15-kordseks. Poolas on kasvupotentsiaal kuni 150-kordne.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785