Autor: Birjo Must • 29. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko kinnitas dividendid

Merko peahoone
Foto: Raul Mee
ASi Merko Ehitus aktsionäride korraline üldkoosolek otsustas kinnitada ettepaneku maksta aktsionäridele 2015. aastal eelnevate perioodide kasumist dividendiks 0,41 eurot ühe aktsia kohta ja vähendada aktsiakapitali 0,23 eurot ühe aktsia kohta.

Lisaks kinnitati Merko Ehituse audiitoriks 2015–2017 majandusaastateks audiitorühing AS PriceWaterhouseCoopers.

Ettevõte teatas pressiteates, et kuigi 2014. aasta keerulises turuolukorras suudeti kasumit kasvatada, avaldavad ehitusettevõtete 2015. ja 2016. aasta tulemustele mõju tellimuste vähenenud mahud, hinnakonkurentsi surve marginaalidele ja suurenenud lepingulised riskid.

ASi Merko Ehitus juhatus jääb muutlikes oludes saavutatud mulluste majandustulemustega rahule, seda eelkõige tänu paranenud kasumlikkusele, Läti ja Leedu müügitulude kasvule ning Eesti korterite müügile. Samas on uute ehitustellimuste maht Balti turul alates eelmisest aastast järk-järgult langenud, seda eriti insenerrajatiste valdkonnas, kuna Euroopa Liidu rahastusega projekte on vähem.

Lisaks mõjutab eratellijate aktiivsust ärikinnisvara arendusel madal majanduskasv ning vähenenud investeerimiskindlus, ka napib arendajatel sageli omakapitali. See pikendab ehitusobjektide ettevalmistusperioodi ja mõjutab negatiivselt büroo-, kaubandus-, tootmis- ja teiste ärihoonete tellimuste mahtu.

„Ehitusturu kasvuperspektiivid sõltuvad paljuski uute riigihangete käivitamise kiirusest, kus prognoosime elavnemist alates 2016. aastast. Riigitellimuste vähenemise tõttu on kolmes Balti riigis meie prioriteet koostöö eratellijaga, kellele tahame pakkuda kvaliteetseid lahendusi, efektiivset ehitusprotsessi ja objektide tähtaegset valmimist. Sel aastal näeme kasvuvõimalusi Leedus ning ootame elektriehituse hankemahtude jäämist samale tasemele,” ütles Merko Ehituse juhatuse esimees Andres Trink.

Balti korteriturg näitab Trinki sõnul peale viimase kolme aasta kiiret kasvu stabiliseerumise märke. „Meie hinnangul püsib nõudlus hea elukeskkonna ja kvaliteetselt ehitatud elamispinna järele. Korteriturgu toetab ka madal intressitase, suhteliselt stabiilsed ehitushinnad ja elanike säästude kasv. Seetõttu on elamuehitus jätkuvalt meie fookuses ja sel aastal plaanime Balti riikides investeerida 45-50 miljonit eurot,“ lisas Trink.

Trinki sõnul kajastuvad tellimuste vähenenud mahud, hinnakonkurentsi surve marginaalidele ja suurenenud lepingulised riskid ehitusettevõtete selle ja tuleva aasta tulemustes. „Kuna nõudluse tase Balti ehitusturul jääb paaril lähiaastal nõrgaks, on kuluefektiivsus ja paindlikkus turuseisu muutustele reageerimisel järjest olulisem,“ lisas Trink.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785