16. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

5 probleemi, mis Eesti ehitajatel Soomes tekkida võib

Autor: LinkedIn
Eesti ehitusettevõtjad on aastaid tegutsenud aktiivselt Soome ehitusturul, kuid jätkuvalt esineb olukordi, kus nii mõnigi ettevõtja on avastanud ennast seismas probleemide ees, kirjutab advokaadibüroo Rödl&Partnerid vandeadvokaat Alice Salumets.

Probleemid on paljuski tekkinud teadmatusest või mittepiisavast ettevalmistusest. Eesti ettevõtjate probleemid Soomes võib jagada viide suurde teemaderingi:

1.Soome ehitussektori tavade ja praktika ning kohalduvate õigusnormide ebapiisav tundmine.

Sageli ei ole Eesti ettevõtjad piisavalt teadlikud Soomes kehtivatest seadustest, tavadest ega praktikast ning tihti jäetakse enda õigused lepingulistes läbirääkimistes ja ka lepingu täitmisel piisavalt kaitsmata. Probleemiks on ka ebaselged kokkulepped vastutuse jagamise osas ning vastutuse jagunemine enda, alltöövõtjate või kaubatarnijate vahel;  

2. Võimalikud lisatööd jäävada sageli vormistamata või vormistatakse need ebapiisavalt, mis omakorda viib lisatasu vaidluseni.

Samuti on praktikas probleemiks tööde jätkamine olukorras, kus tellija on olnud pikemat aega viivituses oma rahaliste kohustuste täitmisel;

3. Soome tarbijakaitsereeglite mittetundmine olukorras, kus tellijaks on tarbija;

4. Soomes kehtivate miinimumtöötingimuste, sh alampalga ja muude tasude mitteteadmine.

Soome töö- ja tööohutusseadused ning kollektiivkokkulepped laienevad ka teatud ulatuses Soome lähetatud töötajatele;

5. Soome maksuseaduste mittetundmine.

Vaatamata viimaste aastate jooksul toimunud aktiivsele informeerimisele ja koolitamisele eksivad  Eesti ehitusettevõtjad Soome maksuseaduste kohaldamisel või arvavad teatud juhtudel ekslikult, et maksustamine, sh töötajate maksustamine toimub üksnes Eestis. 

Kuidas aga edukalt saada Soomes alltöövõttu ja olla alati oodatud partner teisel pool lahte, tule kuula 20. mail toimuval seminaril „Kuidas saada edukalt Soomes alltöövõttu?“, kus tulevad teemadest täpsemalt rääkima eksperdid Soomes. Lisainfo seminari lehelt.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785