Autor: Lauri Leet, kaasautor • 10. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljakas ehitaja plaanib käibe kahekordistada

Foto: Lauri Leet
Ehitusvaldkonna üks viljakamaid firmasid Vilcon Ehitus plaanib lähiaastail käibe kahekordseks paisutada, kirjutab Äripäev.

Kutsu Ehitustootlikkuse diagnostikalabor enda ettevõttesse

Ehitustootlikkuse diagnostikalabori eesmärk on aidata ehitussektoris tegutsevatel ettevõtetel leida kiiremini üles peamised ettevõtte tegevuse raiskamistegurid, selgitada välja ettevõtte tugevused ja nõrkused ning töötada välja esmased kasumlikkuse kasvu toetavad parendustegevused.

Ehitustootlikkuse diagnostikalabor

- kaardistab ettevõtte või üksuse hetke tugevused ja nõrkused;- toob välja valdkonnad, millele keskendudes on võimalik saavutada efektiivsuse kasv ja muuta tegevusi kasumlikumaks;- aitab välja töötada esmased parendustegevused ning parendustegevuste plaani;- diagnostika viiakse läbi ettevõttes või üksuses kohapeal selle võtmeisikute ja/või töötajatega.- võrdlus (benchmarking) teiste riikide ehitussektori näitajatega.

Täpsem info SIIT.

14 töötajaga Vilcon Ehitus teenib töötaja kohta 736 000 eurot käivet ning 25 000 eurot ärikasumit. Ettevõtte juht selgitas, et viie aastaga soovitakse käibe poolest kasvada tänasega võrreldes kuni kaks korda suuremaks. “Aga ka mitte rohkem, sest üritame säilitada oma paindlikkust ja kohenemisvõimet turuolukorra ja klientidega. Ja käibe kasv peaks tulema suurema eelarvega objektide kaudu, sest inimesi võiks olla meil kahekordse käibekasvu juures olla mitte rohkem kui 1,5 korda enam. Tahame isegi käibe kasvu juures säilitada taolise “rätsepatöö tegija” või siis ka “butiik-ehitaja” suhtumise.”

Kui Äripäev koostas jaanuaris eelmise aasta ettevõtete TOPide põhjal tööviljakuse edetabeli, leidus konkurentidest viljakamaid ettevõtteid igast sektorist, ka ehitusest. 

Võtsime käibepõhisest tööviljakuse edetabelist välja sada esimest ehituse valdkonnnaga seotud ettevõtet ning reastasime need 12. märtsil ilmuvas Ehituse kuukirjas eraldi tabelina.

Loomulikult on tekkinud pingerida üsna kunstlik, sest siinne esindus on kirju, alates ehituskaupade hulgimüüjatest, lõpetades üldehitajatega. Ometi on võrdlus huvipakkuv, sest annab aimu, milline ehitusega seotud valdkond kitsamalt võiks olla konkurentsivõimelisem kui teine.

Ei ole üllatav, et eesotsas on üsna palju ehitusmaterjalide hulgimüüjaid ja vahendajaid – nagu teistes valdkondades, nii on ka ehituses võimalik just hulgimüügiga tegeledes saavutada väikese töötajate arvuga üsna suurt käivet ja ka teenida kasumit.

Tabeli esimestest ettevõtetest, Ukraina ärimeestega seotud osaühingutest Alfey Solutions ning Solifinance on Äripäevas ka varem põgusalt kirjutatud ning ilmselt vastab tõele see, et Eestis tegutsevad need peaasjalikult siinse reinvesteeritud tulumaksuvabastuse tõttu.

Ka tabeli kolmas, vesiehitusega tegelev osaühing Terramare Eesti ei ole klassikalises mõttes Eesti firma.

Esimene klassikaline üldehitusfirma, projektijuhtimisega tegelev ettevõte tabelis on aktsiaselts Merko Tartu, kelle juhatuse liige Mihkel Mugur ei pidanud võrdlust säärases kontekstis nende kuulumise tõttu Merko Ehitus Eesti kontserni kuigivõrd asjakohaseks. Järgmised tabeli eesotsas asuvad ettevõtted, Fund Ehitus ja Astlanda Ehitus, on tuntud tegijad. Tabelis 12. kohale platseerus mõnevõrra tundmatumana n-ö butiikehitaja OÜ Vilcon Ehitus.

Oma nišš toob püsikliendid

Vilcon Ehitus on efektiivsuse saavutamiseks teinud optimaalsest suurusega töid, ent parima tulemuse jaoks on leitud ka oma nišš ning pakutud muretut kogemust tellijale.

Parima tööviljakusega ehitusala ettevõtete TOPis­  kõrgel kohal asuv OÜ Vilcon Ehitus on Eesti mõistes suhteliselt väike, 14 töötajaga, ning selle juhataja Indrek Saare sõnul sõltub ettevõtte viljakus väga otseselt ehitatavate objektide konjunktuurist. “Mida suuremad on objektid, seda suurem on meie efektiivsus.” Samas ütleb ta, et liiga suuri tükk võib ka ohtlikuks osutuda, tähtis on optimaalsus. “Meile sobiva suurusjärguga objektide eelarve jääb 3–6 miljoni vahemikku.”

Kuidas oma ettevõttes tööjõudu paremini ja tõhusamalt tööle rakendada, et ühe töötaja kohta suurem käive ja kasum saavutada? “Ma arvan, et ettevõtte kultuur ja sisekliima on oluline. See peaks olema selline, et inimesed tahavad siin töötada ja nad oleksid uhked, et siin töötavad. Et inimesed paneksid näiteks selga meie kirjadega joped ja ei häbeneks,” vastab Saar.

Vilcon Ehitus tegeleb projektijuhtimise ja peatöövõtuga, palgal on eelarvestajad, projekti- ja objektijuhid.

Ehituse tööjõudu, platsimehi ostetakse sisse ühelt kindlalt ettevõttelt. “Meil on ehitustööjõudu pakkuva ettevõttega koostöö selle firma alguset peale ning peame neid töömehi nagu oma tööjõuks. Aga taoline paindlikkus on vajalik, et  jääks võimalus vastavalt vajadusele tööjõudu objektide kaupa ümber jagada.”

Saar märgib, et ka alltöövõtjad  ja koostööpartnerid on neil kindlad ja käivad objektilt objektile kaasas. “Et oma tööd hästi teha, on positiivne kuvand  tähtis nii tellijate kui ka alltöövõtjate seas.”

Vilcon EhitusAsutatud 2009Omanikud GMP Grupp AS (Kalle Sults, Ants Juhani), Indrek Saar ja Kuldar IlusTegevjuht Indrek SaarTöötajaid 2013. aastal 14Käive 2013. aastal 10,3 mln eurot, kasv aastaga 0,4%. Sarnast käivet oodati ka 2014. aastaksÄrikasum 2013. aastal 0,35 mln eurot, kasv aastaga 14%Käive töötaja kohta 736 249 eurotÄrikasum töötaja kohta 24 799 eurot

Keerulised ajad kui ettevalmistus

“Meie oleme valinud tee, et lisaks kvaliteetsele lõpptulemusele keskendume ehitusprotsessile ja muudame selle tellija jaoks võimalikult mugavaks,” selgitab ta.

“Tellija ei pea ehitusprotsessi raskusi teadma, meie oleme seal vahel justkui filter ning temani jõuavad neist vähesed. Ehitamine peab olema tellija jaoks võimalikult vähe närvesööv. Julgen öelda, et paljud meie kliendid ei teagi mitmeid protsesse, mida nad ehitusprotsessi jooksul läbima peaksid, sest meie teeme need nende eest ära.”  

Saar tunnistab, et paindlikkuse ja vastutulelikkusega on ka mitmel juhul oma elu raskemaks tehtud, samas on see ka põhjus, miks on ettevõttel tekkinud kindlad põhikliendid.

Vilcon Ehitus on pärit Viljandist, kus 2009. aastal tegevust alustati, ning enamik töötajaid elab seal praegugi, kuigi ettevõttel on esindus Tallinnas ja igapäevane tegevus toimub mõlemas linnas. Ettevõtte ehituspiirkond on aga kogu Eesti, väljaspool käimine pole probleem. Nagu ka paljud teised ehitusettevõtted, ei ole ka Vilcon Ehitus viimasel aastal olnud tellimustest lookas. “Selge, et sammu edasi astumiseks on vaja rohkem tööd ja seeläbi viimastel aastatel valitsenud ülitiheda konkurentsi normaliseerumist. Teistpidi, see raske aeg on ka millekski hea, aitab välja juurida omadusi ja nurki, mida ei peaks olema.” 

Ta ütleb, et ettevõttes on püütud tänast kehvemat aega kasutada targalt, et valmistuda eurovahendite tulekuks, ehitusturu elavnemiseks ning tellimuste oluliseks kasvuks. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785