Soome ehitussektor võitleb varimajandusega

Foto: Raul Mee

Ehitus on Soomes väga põhjaliku kontrolli all, rääkis sealse maksuameti kontsernimaksukeskuse audiitor Kirsti Piiskoppel, kes on viimased neli ja pool aastat tegutsenud ehitussektori ja rasketööstuse auditeerimisega, kirjutab 4. märtsi Äripäev ehituse rubriigis.

Piiskoppel meenutas Äripäeva ja advokaadibüroo Glikman ­Alvin & Partnerid ühisseminaril, et on kokku puutunud olukorraga, kus talle helistab kliendina suur ehitusettevõtja, kes on mures, et ei saa oma arvet tasuda, kuna arvete tasumise süsteem on kooskõlastatud registrite teenusega, kus on nähtavad kõikide allhankijate registreerimised. Kui ühte kolmest registrist ei kuuluta (ettemaksu-, tööandjate- ja käibemaksuregister – toim), ei saa arvet maksta. Eriti ehituses tuleks seega Piiskoppeli soovitusel arvestada, et ettemaksu­registrisse kuulumine on väga tähtis, eriti kui ollakse seotud allhangetega.

Juhtuda võib teisigi apsakaid

Piiskoppel meenutas juhtumit ettevõttega, millel tekkis probleem raamatupidaja pärast – deklareerimiskohustused jäid täitmata. Kuna arveldusega oli kiire, aga ettevõte kukkus ettemaksuregistrist välja, mõtles juht, et asutab uue ettevõtte, et sellega registrisse saada. Maksuhaldur aga teatas, et kuna omanikul on juba üks ettevõte, mille kohustused on täitmata, pole see võimalik. Kui maksustataval isikul on teiste juriidiliste isikute kaudu kohustusi üleval, ei saa uut ette­võtet asutada.

Täismahus artiklit saab lugeda Äripäeva uudisteportaalis.

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785