Soome ehitussektor võitleb varimajandusega

Soome võitleb varimajandusega ehituses
Soome võitleb varimajandusega ehituses

Ehitus on Soomes väga põhjaliku kontrolli all, rääkis sealse maksuameti kontsernimaksukeskuse audiitor Kirsti Piiskoppel, kes on viimased neli ja pool aastat tegutsenud ehitussektori ja rasketööstuse auditeerimisega, kirjutab 4. märtsi Äripäev ehituse rubriigis.

Piiskoppel meenutas Äripäeva ja advokaadibüroo Glikman ­Alvin & Partnerid ühisseminaril, et on kokku puutunud olukorraga, kus talle helistab kliendina suur ehitusettevõtja, kes on mures, et ei saa oma arvet tasuda, kuna arvete tasumise süsteem on kooskõlastatud registrite teenusega, kus on nähtavad kõikide allhankijate registreerimised. Kui ühte kolmest registrist ei kuuluta (ettemaksu-, tööandjate- ja käibemaksuregister – toim), ei saa arvet maksta. Eriti ehituses tuleks seega Piiskoppeli soovitusel arvestada, et ettemaksu­registrisse kuulumine on väga tähtis, eriti kui ollakse seotud allhangetega.

Juhtuda võib teisigi apsakaid

Piiskoppel meenutas juhtumit ettevõttega, millel tekkis probleem raamatupidaja pärast – deklareerimiskohustused jäid täitmata. Kuna arveldusega oli kiire, aga ettevõte kukkus ettemaksuregistrist välja, mõtles juht, et asutab uue ettevõtte, et sellega registrisse saada. Maksuhaldur aga teatas, et kuna omanikul on juba üks ettevõte, mille kohustused on täitmata, pole see võimalik. Kui maksustataval isikul on teiste juriidiliste isikute kaudu kohustusi üleval, ei saa uut ette­võtet asutada.

Täismahus artiklit saab lugeda Äripäeva uudisteportaalis.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed