Autor: Olga Zvjagnitseva • 3. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Isa ja poja ehitusfirma võitis Gaselli TOPi

Foto: Raul Mee
Narva ehitusfirma TÜ Riivas on ere näide edukast pereärist. Selle ettevõtte kindel vundament, mis tugineb isa ja poja vastastikusel usaldusel, loodi 15 aastat tagasi. Tänavu jõudis ettevõte Gaselli TOPis esikohale.

Mitte alla vanduda raskuste ees! Need vaid karastavad. Igasugune kogemus, missugune see ka poleks, tuleb kasuks.

Üks kahest täisühingu Riivas omanikest Sergei Rudnitski selgitas, et kui nad koos isa Aleksandriga firma lõid, polnud neil lihtsalt võimalusi osamaksu kapitali üle kanda osaühingu loomiseks, seetõttu valisidki nad sellise juriidilise vormi nagu täisühing ehk täieliku vastutusega ühing. "Aga hiljem vajadust firma vormi muuta justkui ei tekkinud. Töötasime ja töötasime… Vastupidi, partnerid leidsid sellises vormis isegi usaldusväärsuse märgi," lisas Sergei.

Enne pereäri asutamist töötas isa ehitusettevõttes ja ühel hetkel tekkis tal soov luua omaenda firma. Sergei alles lõpetas siis ülikooli ja sai juristi diplomi. " Alustati väikeste objektidega ja pikapeale saavutati kohalikul ehitusturul usaldusväärse ettevõtte maine," rääkis Sergei Rudnitski. Riivas spetsialiseerub üldehitusele ja pakub oma teenuseid peaasjalikult Ida-Virumaa turul.

"Kuidas ka ei kirutaks seoses viimaste uuendustega Maksu- ja Tolliametit, ausatel firmadel on nii parem. Ellu jäävad vaid need, kes tegelikult oskavad töötada."Sergei Rudnitski, Riivas TÜ täisosanik

Partnerid vedasid alt

Sergei Rudnitski sõnul pole ehitusturul kunagi kerge olnud, ei enne kriisi ega ka nüüd. Kuid alati aitab perekondlik vastastikune väljaaitamine ja täielik usaldus tema ja isa vahel. "Vahetult enne kriisi otsustasime laiendada oma äri ja asutasime partneritega Narva betoonitehase. Lõppes see asi aga üpris kurvalt: tehas tuli ära müüa, maa kaotasime samuti, sest partnerid vedasid alt…Oli laenatud väga palju vahendeid ja tehtud võlgu. Teisest küljest - see kogemus karastas ja tõendas veelkord, et loota tuleb ainult iseendale, aga partnerlusse tuleb suhtuda väga läbimõeldult", meenutas Rudnitski ja lisas, et vaid tugevad perekondlikud suhted aitasid rasketest aegadest üle saada.

"Meie vahel pole kunagi olnud tõsist tüli, mille järel keegi oleks ukse enda järelt kinni löönud ja lahkunud. Muidugi esineb töös situatsioone, kus tuleb häält tõsta - ei ilma selleta saa… Kuid isaga on meil sajaprotsendiline vastastikune usaldus - nii finantsküsimustes kui ka tööasjus. Me ei veereta teineteise kaela probleemi lahendamist, teeme kõike üheskoos," avas Sergei Rudnitski pereäri toimimise tagamaid. Ta lisas, et hea tandem on neil ka professionaalses plaanis: pojal on juriidiline, isal aga ehitusalane haridus, ja koos täiendatakse teineteist suurepäraselt. Kuigi nüüd jagab ka Sergei ehituse peensusi juba hästi. Muidugi aitas juriidiline haridus teda töös palju, kuid et ehituse spetsiifikas selgusele jõuda, tuleb õppida: Sergei Rudnitski tegi läbi mitmesugused koolitused, seminarid ja luges vastavat kirjandust. "Siiani püüan osaleda kõigis kvalifikatsioonitõstmise kursustes. Tuleb muutustega kursis olla, nii ehitusturul kui ehitusalases seadusandluses," märkis Rudnitski.

1. Vali kliente. Pärast majanduskriisi otsustati keskenduda Ida-Virumaa objektidele. Samuti püüti mitte riskida ja töötada usaldusväärsete ja stabiilsete tellijatega.2. Intuitsioon. Objekte tuleb valida väga tähelepanelikult - nii töö kui ka töötasu mõttes.3. Väljaminekute optimeerimine. Tänu sellele, et kriisi ajal optimeeriti väljaminekuid, on viimastel aastatel tekkinud rahaline puhver. See aga võimaldab võtta ette selliseid projekte, mis varem isegi kõne alla ei tulnud.

Kokkuhoiumeetmed päästsid firma

Sergei Rudnitski meenutab, et kriisi ajal tuli kõik väljaminekud nii minimaalseks viia kui võimalik. "Me koondasime töötajad pea sajaprotsendiliselt - sel hetkel töötas meil ligi 15 inimest. Edasi jäid firmasse vaid mina, isa ja raamatupidaja." Lisaks vähendati ka kontorikulutusi. Pärast kriisi valiti tööle juba uusi inimesi, kuna muudeti lähenemist personalivalikule.

"Raske perioodi eel aitas teatud mõttes ka intuitsioon ja rahulik lähenemine: nähes, et tellijad ja partnerid lakkasid maksmast, alustasime sujuvalt väljaminekute vähendamist ja võtsime ette vaid need projektid, mida võisime realiseerida ja mille eest meile garanteeritult raha makstakse," meenutas Sergei Rudnitski.

Riivas TÜValdkond: ehitusTäisosanikud: Sergei ja Aleksandr RudnitskiTöötajate arv 2013. aasta seisuga: 6Käive2011. aastal 142 413 eurot2012. aastal 330 641 eurot2013. aastal 1 155 773 eurotÄrikasum2011. aastal 4 469 eurot2012. aastal 100 711 eurot2013. aastal 283 934 eurotKäibe kasv 8,12 kordaKasumi kasv 63,53korda

Alati tasemel

Ligi 95% Riivase ehitusobjektidest tellivad ärikliendid ja vaid 5% erakliendid. "Töötasime kaua Eesti Energiaga, tegime koostööd VKG ja Lastekaitse Liiduga," rääkis Rudnitski.

Viimastest suurtest objektidest toob ta näiteks Narva-Jõesuu rannaäärse promenaadi. "See projekt venis rohkem kui pool aastat, sellesse maeti palju higi ja vaeva. Nii meie kui ka tellija jäid tulemusega väga rahule. Ka kohalikud elanikud jalutavad nüüd meeleldi mööda uut promenaadi, mille üle oleme väga uhked. Muidugi tekkisid vahel tehnilist laadi probleemid, kuid tänu headele partneritele - tellijale ning tehnilisele järelevalvele - lahendati kõik küsimused kiiresti, kompetentselt ja korrektselt," mainis Sergei Rudnitski.

Sergei Rudnitski märgib, et praegu tõstab Ida-Virumaal pead järjekordne langus. "Kui veel aasta tagasi osales konkursil 3-4 firmat, siis nüüd juba 10-15 ettevõtet. See räägib sellest, et turul on nüüd vähem tööd." Ta tunnistas ka seda, et vastutavaid töötajaid pole kerge leida. "Aga meil isaga on mitu partnerfirmat, kelle kui alltöövõtjate poole vajadusel pöördume. See on juba järeleproovitud töö ja me teame, et nad meid alt ei vea," on Rudnitski kindel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785