Autor: Kadrin Karner • 3. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituse gasellid: "Kõik ootavad kevadet"

Foto: Andres Haabu
Gaselli TOPis neljandale kohale tulnud Torusellid OÜ juhatuse liige Gert Jalakas usub, et 2015. aasta kahest eelmisest kindlasti kehvem ei tule. Ka KMG Inseneriehituse AS juhatuse liige Indrek Pappel märkis, et lootus helgemaks tulevikuks on olemas.

Pappeli sõnul on 2015. aasta üleminekuaasta, kus uued Euroopa Liidu (EL) perioodi hanked veel turge elavdada ei suuda, kuid "lootus helgemaks tulevikuks on olemas". Jalakas ütles, et neilt küsitakse hinnapakkumisi pea iga päev. "Kõik ootavad kevadet, talvel enam midagi alustada ei taheta."

KMG Inseneriehituse AS prognoosib, et alanud aastal tuleb iga liigutus ehitusplatsil hoolega läbi mõelda, sest riski- ega eksimisvaru hindades pole. Seetõttu on neil plaanis sel aastal keskenduda infrastruktuuri projektidele, mille puhul on võimalik edu saavutada uudsete tehniliste lahenduste rakendamisel, professionaalsete partnerite kaasamisel väljastpoolt Eestit või pakkudes konkurentidest kiiremat ehitusgraafikut.

"Väike kasv on teretulnud, aga kordades enam kasvada ei plaani."Gert Jalakas, Torusellid OÜ juhatuse liige

 

Torusellid kasvama jäädagi ei plaani

Torusellide juhatuse liige Gert Jalakas ütles, et ettevõte plaanib saavutatud taset hoida, kuid kordades suuremaks kasvada ei kavatse. "Väike kasv on teretulnud, aga kordades enam kasvada ei plaani." Tema sõnul on nende edu võti eelkõige kokkuhoidev kollektiiv, mille on viimastel aastatel moodustanud neli-viis inimest. "Väikesed kollektiivid jõuavad kaugemale kui suur ja logisev organisatsioon," usub ta.

Torusellid loodi 2007. aastal, mil kinnisvarabuum hakkas lõppema ning silmapiiril terendas majanduskriis. Sisseelamine oli raske, aga koos majanduskriisijärgse majanduskasvuga tuli tööd juurde ja ka hinnad muutusid paremaks. Turunduse ja reklaami peale Torusellid ei kuluta. Pigem on üks töö viinud teiseni ehk ehitusfirmadele ja kinnisvaraarendajatele tehtud tööd on taganud uued tellimused.

Möödunud aastast kõneledes märkis Jalakas, et arvestades prognoose ja seda, mis konkurendid ning koostööpartnerid prognoosisid, kujunes aasta üllatavalt positiivseks. "Valmistusime halvimaks, aga aasta ei olnud kehvem kui 2013. Eurorahade toel tehtud suuremad tööd said otsa ning sellega seoses läksid ka tööde hinnad alla," kirjeldas ta. Kas tegemist oli vedamise või õnnega, Jalakas öelda ei tea, kuid Torusellidele jätkus tööd kogu aeg. "Eks meil on väikese kollektiivi eelis ka. Ei ole suurt kontorit üleval pidada või vajadust raskel ajal ilma tööta töötajatele palka maksta."

Suurenes samal ajal töös olevate projektide arv

KMG Inseneriehituse juhatuse liikme Indrek Pappeli sõnul on ettevõte arenenud mõõdukalt ning ise nad ennast Gaselli liikumises osalejana ei tunne. Pappel tõi 2011.?2013. aasta tegemistest rääkides välja ettevõtte noorte kolleegide arengu ning kasvanud vastutuse, mis lubas suurendada ka samaaegselt töös olevate projektide arvu. "Samas ei ole me julgenud kasvatada inimeste arvu tervikuna, pigem on tõusnud inimeste professionaalsus ja seeläbi efektiivsus."

2014 oli KMG Inseriehituse jaoks hea aasta. "Esialgsetele tulemustele toetudes võime kinnitada, et oleme suutnud teha eelmise aastaga (2013 ? toim.) võrreldes parema tulemuse nii käibe kui kasumi osas." Pappeli sõnul seisab nende edu alus pühendunud meekonnatöös ning kui koostataks edetabel ettevõtte töötajate efektiivsuse osas, loodab ta, et KMG Inseneriehituse AS oleks selles esirinnas.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785