2. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mõru soolaleivakutse tõukas kohtuvaidluseni

Foto: www.lukud.ee
Sinimäe kooli ehitusega tegelenud ehitusettevõtja kannatus katkes hetkel, kui ta sai kutse kooli soolaleivapeole. Nimelt on Vaivara vallal kooli ehitajale tänaseni maksmata ligi 900 000 eurot. Põhjenduseks pooleli olev maja, kus õpilased juba sees õpivad.

Reede oli mõned aastad tagasi tulekahju tõttu peavarjuta jäänud Sinimäe koolipere jaoks rõõmupäev. Nende uus maja sai valmis ning seda tähistati soolaleivapeoga. Kutse peole said ka ehitusfirmad.

Pidulikku üritust varjutas aga tõsiasi, et vald ja ehitusfirmad peavad samal ajal tagatubades rahavaidlust. Kannatus läks krõksti katki ja ehitusfirmad AS Termentum ja KRTL OÜ andisid KRTLi juhatuse liikme Toomas Ruusi sõnul asja kohtule puremiseks.

"Juba viis kuud on trall käinud. Inimesed on koolis sees ja siis saadetakse kutse soolaleivapeole! No pidagu siis seda pidu, kool on valmis, näidaku seda inimestele siis. Pidu peaks ju väljas pidama, kui kool ei ole valmis!" oli Ruus pettunud. Ta lisas, et tema soolaleivapeole ei lähe. "Ei ole tuju minna," lisas ta.

2012. aasta sügisel puhkes Sinimäe koolis tulekahju. Tulest ja kustutustöödest sündinud kahju oli nii suur, et hoone taastamist ei peetud otstarbekaks. Juba 2013. aasta veebruaris telliti uue, koolimajast, lasteaiast ja spordihoonest koosneva hariduskompleksi projekt ning aasta pärast läks ehitus lahti.

Põhjarannik kirjutas toona, et koolimaja oli kindlustatud 1,7 miljonile eurole, hoone taastamisväärtuseks hindasid eri eksperdid aga 2,2-2,4 miljonit eurot. Vaivara abivallavanem Mati Männisalu lausus Põhjarannikule toona, et ekspert arvutas põlengu tõttu tekkinud kahjusummaks 760 000 eurot, kindlustusfirma maksis vallale välja ainult 520 000 eurot, tuues põhjenduseks, et tegemist oli alakindlustusjuhtumiga.

Vaidlus põlenud koolimaja eest makstud kindlustussumma pärast ajendas valda kohtusse pöörduma.

2014 detsember alustati uues Sinimäe koolis õppetööga, 3 kuud hiljem alustas ka lasteaed.

Tänavu 20. veebruaril andsid ehitajad OÜ KRTL ja AS Termentum Vaivara valla kohtusse.

Kool tegutseb pooleliolevas hoones?

Ruusi sõnul väidab Vaivara vald, et ehitus on lõpetamata. Kuid kui ehitus on lõpetamata, siis ei tohiks ju Ruusi sõnul koolil olla kasutusluba ning siis ei saaks ju ka lapsed koolis käia.

Tema sõnul vaieldakse hetkel terminite üle. "Nemad ütlevad, et ehitus on lõpetamata, meie ütleme, et need on pisi-vaegtööd. Need on kõik fikseeritud. 4-5 kuud kestab see vaidlus juba. Kui tõesti on midagi töödega väga nässus, siis oleksid nad võinud ju meid kohtusse anda? Kui ehitajal on tegemata 900 000 eest töid, siis miks on sisse kolitud?" ei mõista Ruus tekkinud olukorda.

Ehitusettevõtja sõnul on lepinguliste tööde mahu hind 3,1 miljonit eurot, sellest on vallalt laekunud tänaseks 2,2 miljonit eurot. Ruusi sõnul nõutaksegi nüüd kohtu kaudu saamata jäänud vahesummat, 900 000 eurot pluss intressid.

"Tundub, et neil puudub raha ja tegemist on sihiliku mänguga. Me ei saa seda tõestada, näeme ainult valla avalikku eelarvet. Jääb mulje, et see on pahatahtlik ja planeeritud tegevus. Ei saa olla nii, et kolm kuud oled juba koolis sees ja siis sellises proportsioonis ja mahus on ehitajale raha maksmata? Midagi peab olema tõsiselt viltu," rääkis Ruus.

Loe edasi Äripäeva uudisteportaalist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785