15. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome juhtiv renoveerimise ehitusfirma: Lean'iga püsib ajakavas ja eelarves 

Soomes üha enam kasutusel olevate ehituse koostöölepingu vormide tõttu pööratakse suurt tähelepanu Lean põhimõtete rakendamisse ehituses, kirjutab Rakennuslehti.

Aina rohkem leiab Soome ehitusettevõtjates rakendust Lean mõtteviis, mis leiab rakendust põhjanaabrite pool kulutulena leviv allianss hankemudelis.

"Suurim  kasu on saavutatud just tulemuste prognoositavuses," räägib Soome ühe juhtiva rekonstrueerimisega tegeleva ettevõtte Consti arendusjuht Juha Salminen. "Kööstöömudelite puhul on kõigil ühtsed eesmärgid kokku lepitud. Kui eelarve ja ajagraafik saab kinnitatud, paranevad tulemused kõikidel osapooltel," lisab Salminen.

Consti rakendab Lean-põhimõtteid nii elu- kui ka ärihoonete hangetel. Üheks heaks näiteks toob ettevõte praegu käiva ühe Helsingi Ülikooli hoone renoveerimise. 

Allianss hankemudeli puhul omavad projektoi kõik osapooled, sh omanik, tellija, projekteerija, ehitaja ja järelevalve võrdseid riske, mis maandab igasuguse vaidlustuse võimaluse osapoolte vahel. Allianss mudeli puhul sõlmitakse leping, mis sunnib koostööd tegema kõikide osapoolte vahel kogu projekti vältel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785