Autor: Enno Rebane • 24. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: Ehitusmaterjalide sektoris tagavad kasumlikkuse eksportturud

Need  ehitusmaterjalitootjad, kes toodavad kohalikule turule ja  kelle toodangut ei saa eksportida, nagu  kaubasegude ja mineraalsete ehitustoodete tootjad, töötavad täna kahjumlikult.

2014. aasta III kvartali tulemus on ligikaudne sama suur kui eelmisel aastal, samuti 9 kuu kokkuvõte. Ehitusettevõtjate poolelt kostub palju negatiivseid signaale tuleviku suhtes ja loomulikult mõjutavad need toodete valmistajaid. Tänavuse aasta kokkuvõttes loodavad tootjad jääda eelmise aasta võrdluses siiski plusspoolele.

Üheksa kuuga kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive ligikaudu 2% - 317 miljoni euroni. Enim on kasvanud raudbetoonelementide müük, samuti sillutuskivide, seinamaterjalide ja soojustusmaterjalide müük. Veidi on kasvanud betoonisegude ja kuivsegude müük, enam-vähem samasuguse tulemusega avatäidete ja katusematerjalide müük. Eelmise aasta tulemusele jääb alla killustiku ja liiva müük.

Kohalik turg kasumlikkust ei too

Need  ehitusmaterjalitootjad, kes toodavad kohalikule turule ja  kelle toodangut ei saa eksportida, nagu  kaubasegude ja mineraalsete ehitustoodete tootjad, töötavad täna kahjumlikult. Tõepoolest – näiteks betoonisegude ehitushinnaindeks III kvartalis on -5% (võrreldes eelmise aasta sama ajaga), samal ajal kui kaevandamisõiguse tasumäärad tõusid tänavu aasta 5% ning palk on töötlevas tööstuses III kvartalis tõusnud umbes 7% (võrreldes eelmise aasta sama ajaga). Arvud näitavad, et konkurents tootjate hulgas on väga karm ja eelolev talv saab olema raske. Nõudlus on vähenenud, uusi taristuobjekte ehitatakse vähe, erasektor ei suuda kogu  riigipoolset tellimuste vähenemist kompenseerida.  Kuna tasumäärad tõusevad ka järgmisel aastal, siis tuleb tootjatel otsida ja leida lahendusi, et taas kasumlikuks muutuda.

                                                   REGISTREERU JUBA TÄNA

                                                              LISAINFO SIIT

2014. aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitumaterjale 114 miljoni euro eest, see vastab eelmise aasta tasemele. Oma tooterühmades paistavad väga heade ekspordimahtudega silma klaasfassaadide tootja AS Metus-Est, lubjakivitoodete müüja AS Nordkalk ning plasttoodete valmistaja AS Pipelife Eesti. Head eksporditulemused iseloomustavad endiselt betoonelementide valmistajad: AS Muuga Betoonelement, AS TMB, AS Lasbet Tootmine ja AS E-Betoonelement.

Poole või enam ehitusmaterjalide müügikäibest on eksportinud seinamaterjalide valmistajad AS Aeroc ja AS VKG Plokk, plasttorude tootja OÜ Haka Plast, katusetoodete valmistaja OÜ Monier ning avatäidete pakkujad AS Saajos, AS Fenestra, AS Malmerk Fassaadid, AS Viking Window, OÜ T-Tammer ja AS Saku Metall Uksetehas.

Suurima käibega, samuti suurima eksportkäibega on vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

Ettevõtete käibe järgi (2014. a 9 kuud, miljonit eurot)

1. Krimelte OÜ                                     68,12. AS Saint-Gobain Ehitustooted     21,7    3. AS Rudus                                        17,54. AS Pipelife Eesti                            17,3  5. AS TMB                                            15,36. AS E-Betoonelement                    14,47. AS Nordkalk                                    13,88. AS Metus-Est                                  10,59. OÜ T-Tammer                                  9,410. AS Viking Window                         9,1

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785