Autorid: Lauri Leet, Lauri Leet, kaasautor • 21. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituse TOPi kolmas: edu tõi varasemalt tehtud töö

Tabeli kolmanda koha ettevõtte Kaamos Ehitus OÜ 2013. aasta suure käibekasvu taga olid tööd projektidega, millega tegelema asuti juba mitme aasta eest. Tänasedki projektid vaatavad tulevikku ning mõjutavad ettevõtte tulemusi järgmise 3-4 aasta pärast.

Kaamos Ehitus OÜ tegevjuht Kaupo Koitla sõnul on nende ettevõtte 2013. aasta edu taga eelnevate aastate jooksul tehtud töö 2013. aastasse jäänud ehitusobjektidega. "Meie sektoris vältavad projektid reeglina ühest majandusaastast pikemalt ning ehitusobjekti edukuse määrabki just planeerimis- ja ettevalmistusfaas, mitte enam niivõrd ehitusprotsess ise," selgitab Koitla. "Seega ei ole põhjust ehitusettevõtete kahte majandusaastat käibe- ja kasuminumbrite pinnal võrreldes anda hinnanguid efektiivsuse parandamisele."

Koitla räägib, et töö nende projektidega, mis eelmise aasta käivet mõjutasid, algas märksa varem. Ka täna vaatavad nad juba kaugemasse tulevikku ja töötavad projektidega, mis mõjutavad ettevõtte tulemusi järgmise 3-4 aasta perspektiivis. "Meie eelmise aasta edu taga ei ole agressiivsem müügitöö ega ka oluline kulude kärpimine, vaid oskus planeerida terviklikult õigesti hoone ehitamise protsessi, alates kavandamisest kuni ehitamiseni," kinnitab Koitla. "Samuti kuulus sellesse protsessi õigel hetkel sobivate ehitusinseneride ja muude spetsialistide kaasamine."

Vähempakkumised on ummiktee

Koitla ütleb, et täna on tuginenud kogu turg ainult vähempakkumistele. "Suur väljakutse ja kahepoolse edu valem ongi süvendada tellijates just protsessi kavandamise faasi olulisust," on ta veendunud. "Tihtipeale puudub tellijal kogemus selle juhtimiseks ning keskendutakse ainult vähempakkumisega ehituskonkurssidele, mille tulemuseks on sageli tellija eesmärgist mitte lähtuv lahendus, tagamaks näiliselt madalaim hind." Koitla lisab, et see aga ei soosi tehnilist pädevust ega innovaatilisi lahendusi ning on viinud sektorist normaalse konkurentsi, valdkonna inseneride motivatsiooni ja efektiivsuse. "See on rikkunud ehitusturgu juba aastaid ning sundinud ka häid ja pädevaid organisatsioone survega kaasa minema, mis omakorda on halvendanud teenuse üldist  kvaliteeti," tõdeb ta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785