17. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: BIM tehnoloogia loob ehitatavast hoonest 3D tervikmudeli

Ehitus on meeskonnatöö: projekteerijad ja teised projekti osapooled peavad parima tulemuse nimel tegema tihedat koostööd. Selleks ongi loodud BIM tarkvara, mis parandab suhtlemise kvaliteedi ning saavutab funktsionaalseima töökorralduse partnerite vahel.

Nähes rajatisi 3D mudelina, ei pea keegi enam mõistatama, mida on mõeldud 2D joonistel ning kahtlema, kas kõik osapooled mõistavad jooniseid ühtemoodi.

BIM tööriistad nagu Tekla võimaldavad kõigil projekti osapooltel omavahel selges keeles suhelda ning 3D-s visualiseeritud projekti 100% ühtemoodi mõista. Kasutades BIM-i avatud lahendust, võib valida koostööpartneriteks isegi kõige paremad ja nõudlikumad ettevõtted turul, tundmata muret, millist tarkvara nad oma töös harilikult kasutavad, sest Tekla toetab koostööd erinevate süsteemide vahel ja on võimeline vahetama informatsiooni rohkem kui 125 erineva tarkvaraga. Need erinevad tarkvarad pole ainult inseneride tarkvarad kontoris kasutamiseks, vaid ka projekti plaanimiseks ja juhtimiseks ERP (Enterprise Resource Planning), tehase masinate juhtimiseks/automatiseerimiseks CAM (Computer Aided Manufacturing) ning platsil tööde korraldamiseks.

BIM (Building Information Modeling) ehk 3D modelleerimine ja projekteerimine lihtsustab oluliselt projekteerimis- ja ehitusettevõtete tööd, ühendades ühele projektile asendiplaani, arhitektuuri- ja konstruktsioonimudelid ning tehnosüsteemid. Tähtsaim roll on siin sõnal „information“, sest kogu projekt ning kõik selle elemendid sisaldavad informatsiooni, mida saab nii ehitusprotsessi jooksul kui ja hiljem vajaduse korral koheselt kasutada. Põhjamaades, Lätis ning Leedus laialt kasutusel olev BIM tarkvara kinnitab aina enam kanda ka Eestis.

BIM võimaldab teha teadlikke otsuseid juba projekteerimise alguses ning kogu ehitusprotsessi jooksul, aidates ehitusega seotud ettevõtetel tõhustada tööprotsesse, hoida kokku aega ja raha planeerimiselt, hindamiselt, riskianalüüsilt, ehituselt, planeerida tulevaid halduskulusid ning vähendada ettenägematute kulude ohtu. Otsuste toomisega ehituse varasesse etappi minimeeritakse projekti vigu ning objekti hilisemat võimalikku kulukat ümbertegemist.

BIM aitas hoida kaubanduskeskuse valmimist õiges graafikus

Suurepärane näide Tekla BIM tarkvara võimalustest on Soomes Poris asuv Puuvilla kaubanduskeskus, kus ehitustööde käigus tuli ühendada vana ja uus hooneosa 100 000ruutmeetriseks ühtse struktuuriga keskuseks. BIM tarkvara abil toimus kogu planeerimine, projekteerimine, tootmine ja ehitus. Kuna ajakava oli väga tihe, kasutas peatöövõtja Skanska 3D mudeleid, et meeskond projektist ning ülesannetest ühtmoodi aru saaksid ning tegevuste järjekord kõigile selge oleks. „BIM aitab tajuda üldpilti, mida oleks nii suure projekti puhul olnud raske ilma 3D mudeliteta mõista. See on võimas vahend tootmise ja ehituse planeerimiseks,“ ütles Skanska Talonrakennus Oy projektiinsener Hannu Riikola.

Puuvilla kaubanduskeskuse betoonelemendid kavandas, valmistas ja paigaldas ettevõte Parma koos alltöövõtjatega. Kuna täpne informatsioon vajaminevate materjalide, tööde ja koguste kohta oli olemas juba enne elementide endi jooniste valmimist, sai Parma keskuse BIM-mudeli põhjal tellida materjalid varem ära ning töö sai alata kohe, kui tootmisjoonised valmisid. Samuti hoolitses BIM selle eest, et betoonitööd ning muu ehitus kulgeks vajalikus ajagraafikus ning kontrollis, kas elemendid valmisid ja paigaldati täpse ajakava järgi.

Miks võtta kasutusele BIM?

BIM tarkvara on kui suure ehitusprojekti väikseim mutter, mis töötab läbi kõik materjalid, paneb omavahel sujuvalt tööle meeskonna ja masinad ning liidestub hästi teiste tarkvaralahendustega, muutes niimoodi tööprotsessid tõhusamaks ning tulemuse kvaliteetsemaks. BIM koosneb planeerimisest, projekteerimisest, tootjate ja ehitajate ühiste andmebaaside ühildamisest, mahtude ja energiatõhususe arvutustest, kaasa arvatud muud arvutused nagu konstruktsioonide ja eriosade püsivus ja kandevõime. Vähetähtis pole ka BIM-i keskkonnasõbralikkus, tänu millele aitab programm vähendada jäätmete hulka kõigil etappidel alates disainist ja tootmisest kuni tarne, planeerimise ja ehitamiseni.

Lisaks erinevatele tarkvaralahendustele saab BIM-is projekteerides omavahel alati ühendada kõik ehitusmaterjalid, monteeritavad komponendid ning erinevad struktuurid ning loomulikult ühildub BIM edukalt Tekla disaini-, tootmise- ja juhtimissüsteemidega. Samuti on tarkvaral võimekus tulla toime ükskõik kui suurte ehitiste projekteerimisega. BIM varundab ja uuendab alati kõiki projektide ning isegi siis, kui te ise projekti muudatusi ei jõudnud salvestada, jäävad need ajalukku.

Tarkvara hõlmab kõike, mis on seotud ühe ehitusprojektiga ning võimaldab pidevalt projekti uuendamist, värskendamist ning muutmist nii, et kõik osapooled on alati kursis projekti ajagraafikuga. Sõltuvalt hoone mahust ja kasutatavast tarkvarast jagatakse ehitis vajadusel korruste või seksioonide kaupa eraldi 3D mudeliteks, mida on ehitusvaldkonna ettevõtetel on oma töös mugav kasutada ja hallata. Lisaks võimaldab BIM simulatsioonide kaudu investeeringu suuruse ja tulevaste halduskulude hindamisest ning tänu 3D vaadetele on projekteerimisel või komponentide disainimisel tehtud vead koheselt leitavad.

Tänaseks on BIM-i väga edukalt tõestanud oma kasulikkust ehitussektoris. Enamus edukamaid ja innovatiivsemaid firmasid kasutavad järk-järgult rohkem ära BIM-i suurepäraseid võimalusi, hoidmaks kokku aega ja raha. Tänu BIM tehnoloogiale on ehitussektori kindel tulevikusuund on 3D projekteerimine.Lähem info: www.tekla.com

Foto: Tekla Corporation

Autor: Tekla Corporation

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785