Erakinnisvara turg seiskumas

Kinnisvarasektorit iseloomustab ülekuumenemine, kus suure osakaaluga Tallinna korteriteturg on jõudnud lähemale varasemale nõudlusele. Pakkumiste arvu suurenemisele vaatamata jäävad tarbijad ettevaatlikuks, piieldes kvaliteetsemaid võimalusi.

1Partner Kinnisvaragrupi tegevjuht Martin Vahter ütles, et kinnisvarabüroodele tegelikult ei meeldi, kui kinnisvarahinnad kasvavad: kui hinnad kasvavad liiga kiiresti, siis kaovad ostjad. Senine hinnatõus on pidurdunud, kuna Vahteri sõnul on rohkem pakkumisi. Varasem nõudlus on saanud vastupakkumise. "Ega kinnisvara majandusest tervikuna väga ei erine: kui majanduses ei lähe hästi, siis ka kinnisvaras mitte," lausus ta.

Uus normaalsus

Vahter rõhutas, et senine hinnatõus on valdavalt olnud ikkagi Tallinna korteriturul. "Eramute puhul pole buumi olnud, ei ole läinud paremaks ega halvemaks. Hinnakasv on olnud, aga mitte nii järsk [kui korteriturul - toim]," ütles Vahter. Tema sõnul on pigem saabunud nn uus normaalsus, kus Tallinna tehingute arv tõmbus umbes 20% tagasi.

Domus Kinnisvara juhatuse liige Raul Reino ütles, et kinnisvarast huvituv auditoorium on pikki aastaid harjunud sellega, et turg kihutab korraliku nn Ameerika raudtee stiilis üles ja alla, kuid 2014. aasta lõpuks oleme kõige tõenäolisema stsenaariumi järgi jõudnud seisaku perioodi, mis võib kesta isegi aastaid.

Loe kinnisvaraettevõtjate arvamusi täismahus Äripäeva uudisteportaalist .

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed